Încet, încet, piaţa terenurilor îşi revine din amorţeală. Dacă în prima jumătate a acestui an cei mai activi au fost retailerii de bricolaj şi doscounterii, se pare că o nouă zonă intră în atenţia dezvoltatorilor de clădiri de birouri.

20006-pasaj_basarab_64729100.jpgDezvoltatorii de clădiri de birouri au cautat şi ei terenuri, dar rămân selectivi. În afară de CBD (Central Business District) şi Floreasca-Barbu Văcărescu, o zona căutată a devenit Basarab, după inaugurarea podului din zonă, arată reprezentanţii Colliers International România într-un raport.

"În ciuda diversificării cererii, doar anumite terenuri au atras atenţia investitorilor, în special cele cu destinaţie de retail sau pentru dezvoltare de clădiri de birouri. În ţară, achiziţiile pentru dezvoltările de retail au fost cele mai frecvente. Hypermarket-urile, discounterii şi magazinele de bricolaj au fost de departe cei mai activi cumpărători de terenuri, vizând oraşe cu peste 100.000 de locuitori sau cu 30-50.000 locuitori pentru formatele mici", se arată în raportul citat.

Kaufland şi Dedeman au fost cei mai agresivi şi şi-au asigurat locaţii bune, fie în mod direct, fie prin parteneriate.

În zonele centrale preţurile s-au stabilizat, la periferie au scăzut

În prima jumătate a acestui an, preţurile nu au înregistrat evoluţii spectaculoase, ci mai degrabă s-au stabilizat, astfel că valorile terenurilor au ajuns la nivelul anilor 2004-2005.

În zonele precum Centru, Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu, dar şi în Drumul Taberei, Progresului, Pantelimon sau Berceni, preţurile au atins deja pragul minim. Însă, în anumite zone se păstrează discrepanţe mari între aşteptările vânzătorilor şi ofertele făcute de cumpărători. Spre exemplu, în Piaţa Victoriei, preţurile cerute variază între 1.500 euro/mp şi 8.000 euro/mp, în funcţie de vizibilitate, formă şi caracteristicile planului urbanistic zonal. În zonele periferice sau cu dificultăţi de acces şi infrastructură slabă, preţurile încă mai scad. Deprecierea acestora s-a situat între 10% şi 30%.

Previziuni

A doua jumătate a acestui an ar putea aduce o intensificare a activităţii tranzacţionale - mai multe tranzacţii începute în 2010 s-ar putea finaliza acum. De asemenea, ne putem aştepta la o creştere a cererii, susţinută de perspectivele bune de creştere economică care au readus Romania, şi în special Bucureştiul pe agenda investitorilor, mai arată analiza. Chiar dacă pe acest segment cererea va creşte, preţurile terenurilor nu vor fi influenţate semnificativ pe termen scurt şi mediu, dar unii proprietari de terenuri, presaţi de bănci pentru creditele făcute, ar putea vinde la preţuri mai mici terenurile pe care le deţin.


Sursa

26 July 2011