Investitorii au pus ochii pe sudul Capitalei




Evenimentul Zilei - 19.09.2006
 

Sinvestitii in sudpatii comerciale, birouri si hale urmeaza sa ocupe terenurile inca ieftine.

Speculatiile cu terenuri in nordul Bucurestiului au devenit nerentabile din cauza preturilor exagerate, dar in sud acest gen de tranzactii sunt la ordinea zilei, spun expertii imobiliari.

Ramas mult in urma celorlalte zone ale orasului din punct de vedere al dezvoltarii si atractiei de investitori, sudul - prin cartierele sale si comunele aferente - vine puternic din urma, ritmul de crestere fiind aproape la fel de mare cu cel din nord.

Terenul este mai ieftin si neinundabil

Chiar daca nu beneficiaza de avantajele vecinatatii unui aeroport si nici nu are zone pline de paduri si lacuri, sudul a iesit in evidenta prin preturile terenurilor - cu cel putin 30-50% mai mici decat in nord. „In plus, aici exista inca suprafete mari de teren libere, care ar putea starni interesul investitorilor.

Un exemplu este portiunea dintre Berceni si Soseaua de centura, in zona IMGB, unde se poate construi in voie”, spune analistul Radu Zilisteanu. „La inceputul anului, pe zona de sud puteam vorbi de preturi la terenuri de la valorile cele mai mici, 5-10 euro/metru patrat”, afirma Daniel Mitarcu, consultant in cadrul companiei DTZ Echinox. In prezent, pe Soseaua de centura, un metru patrat costa in jur de 20 de euro, in timp ce in oras, cele mai mari preturi ajung la 250-400 de euro/mp.

Doar un proiect rezidential

Mai nou, zona s-a remarcat ca fiind sigura in caz de inundatii. Baltile de pe strazile din sud nu s-au comparat cu subsolurile inundate din Pipera. „Circula ideea ca sudul este cu 20-30 de metri mai sus decat restul orasului”, afirma Radu Zilisteanu.

Expertii imobiliari cred, de asemenea, ca mari schimbari ar putea aduce punerea in practica a proiectului aeroportului, anuntat de primarul Adriean Videanu. Dar, pana cand turistii amatori de rhododendroni vor ateriza aici, pretul terenurilor va creste constant, asa cum s-a intamplat pana acum.

 Cele mai multe investitii sunt, deocamdata, in sectoarele comercial si de business, cel rezidential fiind reprezentat de un sigur proiect de mare am-ploare: „Jupiter”, 196 de apartamente. „Berceniul beneficiaza de un mare avantaj: are metrou”, afirma Calin Clinciu, reprezentantul EuroEst.

Cum se dezvolta sudul

Spatii comerciale. Statistic, zonele de sud si sud-vest ale Bucurestiului sunt cele mai sarace. Cifrele nu i-au impresionat insa prea tare pe investitori, care au anuntat deja o serie de proiecte. Singurul deja finalizat dintre acestea este City Mall, care nu s-a bucurat insa de acelasi succes precum celelalte doua malluri ale Capitalei.

La rand stau insa alte doua centre de tip mall: Liberty Center - din Rahova - si Sun Plaza - de pe Calea Vacaresti. In afara de acestea, un proiect putin concretizat al primarului Marian Vanghelie prevedea constructia unui mall ultramodern la Chirigiu.

Cladiri de birouri. In permanenta cautare de spatii, dezvoltatorii de birouri au vazut in sud solutia salvatoare. Dovada, Bavaria Office Center, cladire amplasata pe Bulevardul Metalurgiei si inaugurata anul acesta. Reprezentantii companiilor imobiliare sustin insa ca zona are un potential considerabil pentru constructia de cladiri clasa B si B·.

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei

Teodora Trandafir
Evenimentul Zilei
 

19 September 2006