Primul trimestru al acestui an aproape că a dublat numărul investiţiilor străine din România, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. La sfârşitul lunii martie 2011 s-au investit aproximativ 200 milioane euro, cu 86% mai mult decât în trimestrul 4 din 2010, se arată într-un studiu DTZ Echinox. Acesta nu este însă un comportament general al investitorilor, ci avansul este justificat printr-o singură mişcare: preluarea portofoliului de proprietati imobiliare Europolis, care reprezintă 90% din volumul total de investitii inregistrat în primele trei luni ale acestui an. Totuşi, rămâne un semnal pozitiv care poate creşte încrederea în piaţă.

17874-afi_palace_28.jpgDTZ Echinox estimează că retail-ul va rămâne sectorul lider al tranzacţiilor de investiţii până la sfârşitul anului 2011 în România. Investitorii speculează apetitul românilor pentru cumpărături sau pentru a-şi petrece timpul liber în magazine. Totuşi, chiar şi dacă acest comportament consumatorist se simte puternic în România chiar şi pe timp de criză, specialiştii se aşteaptă ca investitorii să nu îşi asume riscuri prea mari nici în acest domeniu.

„Ne aşteptăm ca proprietăţile care vor face subiectul tranzacţiilor să fie acelea care implica un risc limitat şi au venituri asigurate pe termen lung. În ceea ce priveste nivelul yield-urilor pentru proprietăţi prime, ne aşteptăm să vedem o comprimare a acestora începand cu sfârşitul anului 2011, începutul lui 2012. În prezent, yield-urile prime pot atinge 8% (birouri), 8.5% (retail), 10.5% (industrial).", spun specialitii DTZ Echinox.

România vrea să atragă 25 miliarde euro în următorii patru ani

Aceste semnale sunt bune pentru piaţă, mai ales în condiţiile în care anul trecut s-au retras proiecte în valoare de peste 800 milioane euro. Retragerile au avut loc din cauza lipsei de predictibilitate în politicile economice ale României, susţin oficialii Consiliului Investitorilor Străini. Iar dacă este să ne raportăm la investiţiile străine din 2008, lucrurile arată cu adevărat dramatic: atunci această piaţă era de 9,5 miliarde euro. Un an mai târziu, nivelul a scăzut la 3,44 miliarde euro. Totuşi, dat fiind trendul pozitiv pe care îl urmează piaţa, specialitii se aşteaptă la vremuri bune. România intenţionează să atragă investiţii străine directe în valoare de 25 de miliarde de euro până în 2015. Din această sumă, 10 miliarde de euro ar putea să investească doar companiile prezente în acest moment pe piaţă, arată calculele investitorilor.

Totalul investiţiilor imobiliare în Europa a atins 20.5 miliarde euri în primul trimestru al lui 2011, reprezentând o creştere de 6% faţă de acelaşi interval al anului trecut. Între principalele pieţe europene, Germania a înregistrat cel mai mic declin în acest trimestru. Franţa şi Marea Britanie, pe de altă parte, au avut căderi semnificative. Investiţiile în CEE au crescut la 1.4 miliarde euro. Sectorul de retail, cu investiţii de 8.3 miliarde euro, şi piaţa centrelor comerciale în particular au continuat să atragă interesul investitorilor şi au depăşit segmentul de birouri, care a atras numai 7.7 miliarde euro. Toate aceste elemente ar trebui să susţină o creştere treptată a pieţei imobiliare mondiale, conchide raportul DTZ Echinox.


2 May 2011