In 2010, Luxury International considera ca sectorul terenurilor agricole si spatiilor industriale va fi caracterizat de un optimism moderat pe o piata fara investitii de tip speculativ si care nu si-a atins inca maturitatea.

Terenuri -emergente

Daca pina in 2009 tranzactiile cu terenurile agricole si cele forestiere au reprezentat un segment de piata putin exploatat, in semestrul I din 2010 Luxury International se asteapta la o crestere a interesului pentru investiile in terenuri agricole, cu precadere a acelora situate in zona Dobrogei si care pot fi utilizate pentru dezvoltarea de parcuri eoliene.

Comparativ cu alte sectoare ale pietei imobiliare terenurile agricole si cele forestiere au avut un trend ascendent pina la finele anului 2008. Incepand cu 2009 pretul acestora a inceput sa scada cu procente cu mult sub a celorlalte sectoare de pe piata imobiliara. In cifre estimative vorbim de un procent de 10% pentru terenurile agricole si forestiere comparativ cu o scaderea de 30-50% in celelalte sectoare ale pietei imobiliare. 

Pe baza analizei cererile din ultimele 3 luni ale anului 2009 care au indicat o crestere a interesului potentialilor clienti pentru aceste tipuri de terenuri, Luxury International estimeaza ca in semestrul I din din 2010 vom asista la o usoara crestere a volumului de tranzactii cu terenuri agricole si forestiere dar si la o scadere cu 5-10% a intervalului de prêt la care se realizeaza tranzactionarea.

Chiar si in aceste conditii terenurile forestiere sunt cu mult peste media pretului in tari precum Franta sau Germania unde 1 Ha de padure costa de la 1000-2600 euro comparative cu Romania unde pretul de tranzactionare se situeaza in intervalul 2500-4000 euro/ha (terenuri forestiere).

Spatii industriale

Pentru a supravietui crizei proprietarii de spatii industriale vor trebui ca in 2010 sa se adapteze noilor conditii impuse de criza, sa relaxeze conditiile de inchiriere si sa vina cu servicii suplimentare post inchiriere . In acest moment tendinta pe piata este sa se finalizeze proiectele incepute si care au atat finantare cat si clienti. In ceea ce priveste proiectele care vor demara in primavara anului 2010 vor fi proiecte pre-comandate, cu anumite particularitati si cerinte localizate fie in partea de nord a capitalei in apropierea Soselei de centura fie in zona autostrazii A1.

Pentru anul 2010, Luxury International estimeaza o scadere cu 30-45% a suprafetei de spatii industriale care vor fi furnizate.
Rata medie de neocupare a spatiilor industriale va creste in semestru I din 2010 pina la 18 - 20%.

Pentru spatiile mici si proiectele situate in planul I din zona autostrazii A1, A2 si pentru proiectele situate in vecinatate Soselei de Centura rata de neocupare va scadea cu 5-7% in semestrul I din 2010. Spatiile care isi vor pastra interesul din partea pietei si in semestrul I 2010 vor fi, de regula, spatiile mai mici si cu suprafete cuprinse intre 500 mp si 1.000 de mp, bine pozitionate cu acces facil. 

In 2010 presiunea preturilor va afecta in special spatiile mari, greu de compartimentat nu foarte bine plasate, fara acces la o infrastructura bine dezvoltata si care nu ofera conditii avantajoase de inchiriere. Ca urmare pretul de inchiriere va scadea in semestru I din 2010 cu 5-10% atat pentru contractele aflate in derulare cat si pentru noii chiriasi.

In semestru I 2010

Interesul pentru tranzactii cu terenuri cu potential de dezvoltare industriala va avea o usoara crestere chiar daca piata constructiilor de spatii industriale si-a incetinit ritmul de crestere cu peste 50%. Rata de neocupare pe segmentul industrial va crescte cu 5% - 8% fata de anul trecut.

Chiriile spatiilor logistice isi vor pastra tendinta de scadere, vor scadea cu aproximativ 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Timpul mediu de semnare a unei tranzactii se va mentine ridicat si in acest an.  Lipsa serviciilor postinchiriere si a posibilitatilor de compartimentare personalizata vor creste durata de asteptare a spatiilor mari ramase ramase in mare parte libere in urma relocarilor chiriasilor spre spatii mai mici.

Cu toate ca procesul de constructie nu este o problema si oferta este foarte adaptabila cererii bancile vor fi in continuare cele care vor frana dezvoltarea acestui sector si in 2010 prin cerintele lor foarte stricte legate de gradul de preinchiriere. Prin urmare, proiectele care vor fi finalizate in semestru I vor fi cele care se finanteaza din resurse proprii, sau proiecte pre-comandate.

 

 

13 January 2010