Efortul depus de catre investitori pentru finalizarea tranzactiilor pana la finalul anului 2011 a avut efect de majorare a volumului investitiiilor imobiliare in Europa, cifra de afaceri totala ajungand la 115 miliarde de euro, in crestere cu 4% in comparatie cu 2010 (110 mld euro), se arata intr-un raport CBRE.

23083-investitiile-in-imobiliare-au-crescut-la-115-mi.jpgIn trimestrul IV al anului trecut activitatea de investitii a crescut cu 15% comparativ cu trimestrul anterior, la 32 miliarde de euro, demonstrand increderea "investitorilor in piata imobiliara comerciala din Europa", in ciuda perspectivelor economice incerte.

Cea mai mare crestere a investitiilor in ultimele trei luni ale lui 2011 s-a inregistrat in Franta (+65%), tarile nordice (+40%) si regiunea Benelux (+42%). Activitatea de investitii imobiliare in peninsula iberica s-au dublat fata de T3.

Astfel, investitiile imobiliare in Franta au inregistrat un volum de 6,5 miliarde de euro in Trim. IV 2011. Aceasta a fost cea mai mare cifra trimestriala pentru Franta, din 2007 incoace. In Marea Britanie, in acelasi interval s-a tranzactionat de 8,3 miliarde de euro.

In schimb, in dupa ce a obtiinut un scor favorabil pe parcursul anului, cifra de afaceri a investitorilor de pe piata Europei Centrala si de Est (ECE), precum si din Italia, a incetinit in ultimul trimestru al anului.

Jonathan Hull, sef al EMEA Capital Markets, CBRE spune ca, "in ciuda climatului economic nesigur, in 2011 investitiile imobiliare europene au depasit nivelurile de activitate vazute in 2010, sustinute fiind de activitatea de la sfarsitului anului. Investitorii sunt inca activi pe pietele lichide tintind proprietati de prim rang, iar cifrele din Trim. IV confirma faptul ca Franta, Germania, Marea Britanie si tarile nordice se afla in nucleul strategiilor investitionale".

 

Sursa

23 January 2012