Discuţiile despre investiţiile în agricultură stârnesc interesul tuturor celor care au planuri de afaceri în viitorul apropiat. Perspectivele acestui domeniu sunt pozitive, iar condiţiile pe care le oferă România sunt cel puţin profitabile. Specialiştii vorbesc despre întoarcerea investiţiei de 800% în doar câţiva ani de la achiziţie. Iar aceste cifre par să fie confirmate de evoluţia anuală a segmentului. Chiar şi anul acesta, în condiţiile economice dificile pe care le traversăm, agricultura rămâne principalul motor de creştere a PIB.

25564-agriculture.jpgEvoluţia din domeniul agriculturii a fost motivul pentru care Produsul Intern Brut a crescut în primul trimestru al acestui an. Aceasta este concluzia noilor statistici oferite de INS care arată o creştere de 4% pentru domeniu. Candidatul de pe locul al doilea a marcat o creştere de doar 2,2%, este vorba despre informaţii şi comunicaţii, iar pe locul trei se află reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii, care au urcat cu 1,4%. Astfel, detaşarea agriculturii în fruntea economiei este evidentă şi de natură să încurajeze mai mulţi jucători din industrie.

„În zonele foarte căutate, se poate vorbi foarte curând despre epuizarea suprafeţelor. Adică în zona Bărăganului, Câmpiei de Vest, deci Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Timiş, Arad se poate vorbi despre reducerea mare a suprafeţelor care pot fi tranzacţionate în următorii cinci ani. Pe de o parte, au fost luate de cultivatorii profesionişti şi sunt mulţi, şi români şi străini, dar sunt şi mulţi care au compactat sau au cumpărat parcele importante, tocmai pentru a profita de creştere.”, arată Robert Dobrescu, manager Nobila Casă Europeană.

Preţurile terenurilor ar putea creşte de zece ori în următorii ani

Tocmai de aceea, este de aşteptat ca şi preţurile terenurilor agricole să crească până la nivelul european. Acest lucru se poate traduce la o creştere de zece ori faţă de media de 2.000 euro/hectar, cât costă acum un teren bun.

„Nu terenurile cu valoare imobiliară de lângă oraşe vor avea valoare. Ele vor rămâne undeva, sigur cu preţuri ridicate, dar nu cu creşteri spectaculoase. S-ar putea să existe suprafeţe de pământ agricol care depăşesc 20.000-25.000 euro hectarul. În perspectivă mare, şi nu foarte îndepărtată ca timp, vreau să vă spun că valoarea terenurilor agricole, că sunt productive sau neproductive, folosite sau nefolosite, va creşte foarte mult. Şi o spun. Nu vă vindeţi terenurile!”, a precizat Valeriu Tabără, fost ministrul al Agriculturii.

Acest lucru se va întâmpla pe termen mediu, pe măsură ce mulţi investitori străini, cu putere mare de cumpărare, vor intra în România cu scopul precis de a specula segmentul agricol. Pentru ei vor fi tentante chiar şi terenurile pe care nimeni nu se încumetă să le cumpere acum din cauză că au fertilitate scăzută. În Vest este deja comună procedura de fertilizare a terenurilor, iar preţul insignifiant la care acestea se vând permit investiţia mai mare în pregătirea pământului pentru recolte.

CITEȘTE ȘI Terenurile agricole: o mină de aur, dar doar pentru cei care au răbdare

 

10 July 2012