Preţurile locuinţelor s-ar putea micşora până la sfârşitul anului cu 30%. Volumul investiţiilor imobiliare va fi anul acesta cu până la 80% mai mic faţă de anul trecut, pe fondul crizei financiare, estimează analiştii companiei Cushman & Wakefield.

Investiţiile imobiliare se prăbuşescAceştia consideră că România este privită acum ca o piaţă terţiară de către investitori, iar pentru aceştia e prioritar acum să-şi consolideze investiţiile pe pieţe cu un potenţial mai ridicat, precum Polonia sau Cehia.

Proiectele rezindenţiale aflate încă în stadiul de proiect sau de obţinere a aprobărilor sunt oferite spre vânzare, reprezentând circa 70% din totalul proiectelor noi la care s-au început lucrările după 2006.

Analiştii estimează că preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă până la finele anului cu până la 30% de la nivelurile actuale. Potrivit Cushman, preţurile locuinţelor vechi au scăzut în septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5%-10%.

De la începutul anului 2009 a fost înregistrată o diminuare a preţurilor cu 10% la nivelul întregii pieţe. „Din septembrie 2008 până acum, 50% din apartamente au fost scoase de la vânzare şi oferite spre închiriere. În această conjunctură, preţul de piaţă pe apartamente nu se mai poate forma, astfel încât există posibilitatea ca acesta să scadă cu încă 30% de-a lungul acestui an", a declarat directorul departamentului de evaluare al companiei, Dan Ionaşcu.

FĂRĂ BANI

Se deschid doar jumătate din hoteluri

Şi piaţa hotelieră suferă în lipsa finanţărilor. Anul acesta vor fi livrate numai jumătate din numărul de camere anunţate iniţial, respectiv 600, se arată într-un studiu al companiei CB Richard Ellis - Eurisko. Potrivit acestuia, cel mai mult va avea de suferit Capitala. Analiştii estimează că, până la finele lui 2011, piaţa bucureşteană se va mai îmbogăţi cu încă opt hoteluri, astfel că oferta va creşte cu aproximativ 30%. Noile dezvoltări vor fi de patru şi cinci stele şi vor avea o capacitate medie în jurul a 200 de camere. Această creştere reprezintă însă doar jumătate din volumul de proiecte anunţate în ultimul trimestru din 2007.

În 2008, numărul de camere de hotel a crescut cu circa 30%, faţă de 2007. Specialiştii estimează că şansa hotelurilor vor fi turiştii români. „Din cauza deprecierii leului faţă de euro, românii vor prefera să-şi petreacă vacanţele în ţară", sunt de părere cei de la CBRE. Preferate vor fi zonele care beneficiază de infrastructură rutieră.

Sursa

18 February 2009