Clădirile de birouri şi centrele comerciale rămân preferatele investitorilor internaţionali, tendinţă ce se va menţine pe toată perioada acestui an. Piaţa imobiliară din România continuă să atragă capitalul străin, preţurile de la noi fiind printre cele mai atractive din Europa Centrală şi de Est, explică specialiştii companiei de consultanţă CBRE.  

31370-cbre.jpgInteresul investitorilor imobiliari a crescut simţitor în prima parte a acestui an: volumul total investiţional din România a crescut cu 32% faţă de primele luni ale anului trecut, ridicându-se la 79 milioane euro, potrivit celui mai recent raport CBRE. Atât investitorii internaţionali, cât şi cei locali, privesc cu interes proprietăţile prime din întreaga ţară, în special segmentul centrelor comerciale.

RECOMANDARE: Banii asiatici, salvarea Europei. Cum întâmpină România investitorii chinezi?

„Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 – 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta”, declară Răzvan Iorgu, Director General CBRE România.

În prima jumătate a acestui an, au fost realizate numai trei tranzacţii, însă toate de nivel înalt – una pe piaţa office şi două pe piaţa de centre comerciale:

  • Clădirea Lakeview, din nordul Capitalei (24.000 mp) a  fost achiziţionată de NEPI
  • Mitiska Ventures – InterCora (opt parcuri mici de retail operaţionale cu o suprafaţă cumulată de 32.000 mp, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe)
  • Portofoliul GTC, o tranzacţie de acţiuni pentru Galleria Piatra Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, suprafaţa tranzacţionată ridicându-se la 36.500 mp

Clădirile de birouri rămân cele mai tranzacţionate proprietăţi ale ultimilor trei ani (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%), arată reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară. Mai mult, această tendinţă se va menţine până la finalul acestui an, estimează specialiştii.

Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins”, susţine reprezentantul CBRE România.

România, una dintre cele mai atractive ţări din regiune

Preţurile de tranzacţionare fac din ţara noastră una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), alături de Bulgaria, randamentele prime fiind cu un punct procentual mai mari decât Ungaria sau Slovacia. Astfel, în primele şase luni ale lui 2013, randamentul prime pentru centrele comerciale din România a scăzut la 8,5% de la 8,75%, în urma creşterii interesului din partea investitorilor, randamentul prime pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzacţiilor, iar randamentul prime pentru birouri a rămas stabil la 8,25%.

  • Investiţiile din ECE au crescut puternic în prima jumătate a acestui an (61%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
  • Volumul investiţiilor din această parte a Europei a atins 4,5 miliarde euro, în primele şase luni din 2013

Investitorii continuă să prefere terenurile cu autorizaţie de construcţie, unde pot fi dezvoltate clădiri de birouri sau centre comerciale. Cu toate acestea, numărul proprietăţilor de acest tip este limitat, întrucât o mare parte a fost deja tranzacţionată, spun specialiştii. Drept urmare, există interes din partea investitorilor care realizează că este un moment propice pentru a achiziţiona terenuri bine amplasate, la preţuri scăzute. Reprezentanţii CBRE estimează că valoarea terenurilor amplasate în afara Capitalei va continua să scadă, din moment ce vânzătorii concurează cu proprietăţi distressed disponibile în piaţă. 

CITEȘTE ȘI: Străinii deţin deja o suprafaţă impresionantă din terenurile României. Ce pierdem noi şi ce câştigă ei?

 

27 August 2013