Nesiguranța în fața zilei de mâine, instabilitatea economică și neîncrederea în sistemul guvernamental împing tot mai mulți români să își asigure bătrânețile prin fondurile private de pensii. Fondurile de pensii private obligatorii, cumulate cu cele facultative, au ajuns să însumeze echivalentul în lei a patru miliarde de euro, la mijlocul acestui an.

35386-pensii_private.jpgLa mijlocul anului 2014, cele opt fonduri de pensii private obligatorii, respectiv Pilonul II și cele 10 fonduri de pensii private facultative, adică Pilonul III, au cumulat active nete cu o valoare totală de aproape 17,5 miliarde de lei, respectiv echivalentul a 4 miliarde de euro. Numărul total al conturilor individuale este de 6,16 milioane participanți, potrivit calculelor Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. 

Fondurile de pensii au avut performanțe foarte bune și s-a marcat o implicare în creștere în finanțarea economiei reale. Sistemul a funcționat fără sincope și, prin urmare, sperăm la o creștere a încrederii în acesta. În continuare, prioritatea noastră ca industrie este promovarea legii de plată a pensiilor private” a declarat Raluca Tintoiu, președintele APAPR.

Randamente medii în creștere, atât la Pilonul II cât și la Pilonul III

Fondurile de pensii private obligatorii au marcat în 2014 o creștere a randamentului, raportat la media anuală din momentul lansării. Astfel, dacă din 2008 până în 2014, randamentul mediu a fost de 11,4% pe an, în prima jumătate a anului 2014, randamentul mediu a crescut la 12,1%. Acest rezultat este surprinzător, în condițiile în care aceste fonduri au un risc redus specific. De asemenea, activele nete ale Pilonului II au păstrat un ritm ridicat de creștere, de 43% în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru a fost posibil datorită creșterii procentului de contribuție, pe de o parte, dar și datorită rezultatelor investiționate remarcabile obținute de administratori în favoarea participanților la fondurile de pensii.

Până acum, în 2014, am asistat la o dezvoltare armonioasă a sistemului de pensii private. Dar acest sistem de economisire este gândit să genereze rezultate peste 20-30 de ani, așadar evoluția pe termen lung este cea cu adevărat relevantă. Cu toate acestea, analiza continuă a rezultatelor este necesară pentru a surprinde cele mai importante momente ale evoluției”, continuă președintele APAPR.

Numărul participanților la pensiile private facultative, respectiv la Pilonul III, a ajuns la 330.000 la finele primului semestru din 2014. Ei cumulează active nete cu o valoare totală de peste 923 milioane de lei, echivalentul a 205 milioane de euro. Important de menționat este că, în ultimul an, participanții la Pilonul III au avut contribuții în creștere virate în conturile personale de pensii facultative. Acest lucru a condus la un ritm de majorare a activelor de 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest tip de fonduri de pensii a avut de asemenea un randament mediu în creștere, de 12,4%, comparativ cu 8,3%, cât era în vara anului 2007.

CITEȘTE ȘI:

13 October 2014