Plănuieşti să îţi vinzi locuinţa cât de curând? Există anumite mici îmbunătăţiri care ridică valoarea proprietăţii şi o fac să se remarce din multitudinea de oferte. Este o piaţă a cumpărătorilor, oferta de locuinţe este extrem de bogată, iar clienţii caută locuinţe în care se pot muta cât mai repede. IMOPEDIA.ro îţi spune ce mici îmbunătăţiri poţi aduce locuinţei tale, astfel încât orice potenţial cumpărător să dorească să semneze actele de vânzare-cumpărare cât mai repede.

28382-girls-home-improvement-600.jpgPreţul locuinţelor a scăzut îndeajuns de mult încât cumpărătorii pot găsi cu uşurinţă proprietăţi care să se încadreze în buget, fără a mai necesita investiţii ulterioare. În prezent, oferta este atât de mare, încât clienţii nu mai sunt dispuşi să se înhame de proiecte de renovare, aceştia pot găsi ceea ce doresc fără să facă prea multe compromisuri. Potenţialii cumpărători nu mai au nici bani şi nici răbdare ca, după ce achită un avans şi obţin un împrumut ipotecar, să cheltuiască sume mari de bani pentru a-şi îmbunătăţi proprietatea.

„Sigur că fiecare dintre noi trebuie să ne simţim excelent la noi acasă şi să fim mulţumiţi de cum arată căminul nostru. Însă în vederea vânzării unei locuinţe, este nevoie de o viziune de ansamblu, este bine să plănuim din timp lucrările de îmbunătăţire, să alegem produse, finisaje şi decoruri care atrag majoritatea. De exemplu, numărul clienţilor care apreciază culorile neutre este mai ridicat decât numărul celor care aleg culori puternice. Nu spun că totul ar trebui să fie bej şi blând, dar atenţie la elementele ţipătoare, pe care cei mai mulţi cumpărători le evită”, sfătuieşte consultantul Andrada Nica. 

Exteriorul unei proprietăţi trebuie să fie atractiv, la fel ca şi ambalajul oricărui alt produs

Dacă exteriorul casei face o primă impresie bună, oricine – inclusiv potenţialii cumpărători – vor dori să vadă ce e înăuntru. Montarea unei uşi noi la intrare, de bună calitate, este o îmbunătăţire simplă a locuinţei, cu un impact pozitiv asupra potenţialilor clienţi care vin la vizionare sau care urmăresc fotografii pe internet. De asemenea, trebuie reparate toate crăpăturile de la exteriorul locuinţei, acele detalii lăsate întotdeauna „pe mâine”.

Montarea unor ferestre cu geam termoizolator reprezintă o investiţie înţeleaptă, din care are de câştigat toată lumea – vânzătorul va resimţi imediat reducerea facturilor la întreţinere şi va beneficia de acest avantaj atât timp cât va fi proprietar, iar cumpărătorul va fi atras de faptul că va fi scutit de costuri suplimentare după ce se va muta.

„Cumpărătorii observă imediat dacă o locuinţă are ferestre cu geam termopan, mai ales în cazul apartamentelor vechi. Aceştia tind să aleagă locuinţele cu această îmbunătăţire, nu numai pentru că nu va fi nevoie de investiţii ulterioare, dar şi pentru că vor fi scutiţi de şantierul şi mizeria pe care le implică o lucrare de genul acesta”, spune agentul imobiliar Andrei Pătraşcu.

Băile şi bucătăriile captează atenţia potenţialilor cumpărători

Bucătăria este un element extrem de important în orice locuinţă, iar potenţialii cumpărători sunt foarte atenţi la această încăpere, în timpul unei vizionări. Mobilierul şi aspectul bucătăriei pot reprezenta unul dintre cele mai grele argumente la decizia finală. Nu este nevoie de o investiţie mare pentru a îmbunătăţi imaginea bucătăriei, dar înlocuirea blatului, curăţarea şi lustruirea electrocasnicelor şi o zugrăveală proaspătă vor transforma aspectul încăperii şi vor avea un impact pozitiv.

Alături de bucătării, băile tind să se demodeze rapid, astfel că specialiştii recomandă alegerea unor culori neutre, care să nu îmbătrânească uşor. Deşi actualul proprietar poate să fie încântat de o baie roşie, este recomandat să aibă în vedere că alegerile extreme pot fi pe placul a puţini clienţi, mai mult, aceştia pot fi îndepărtaţi cu uşurinţă de orice element neplăcut.

„Nuanţele calde, luminoase, pot amplifica senzaţia de spaţiu. Este de preferat ca fondul dominant să fie unul deschis, neutru, iar dacă se doresc accente de culoare sau contrast, acestea ar trebui folosite în proporţie redusă, în cazul spaţiilor mici”, recomandă arhitectul Alexandra Zamfirescu.

De asemenea, una dintre micile investiţii făcute imediat înainte de vânzarea unei locuinţe poate fi înlocuirea bateriilor. Costul acestora este nesemnificativ în comparaţie cu suma încasată din tranzacţie, însă efectul unor baterii noi şi lucioase, alături de alte mici îmbunătăţiri strategice, va face ca locuinţa să se remarce într-o piaţă în care oferta este extrem de bogată.

Îmbunătăţiri mai numeroase, în cazul caselor care au curte

Proprietarii caselor cu grădină au mai multe opţiuni de a-şi face căminul mai uşor de remarcat în ochii unui potenţial cumpărător. Aranjarea grădinii este obligatorie, însă nivelul de amenajare rămâne la latitudinea fiecăruia. Proprietarii nu-şi amenajează grădinile special pentru a ridica valoarea proprietăţii, însă specialiştii atrag atenţia asupra faptului că orice element poate fi distinctiv şi hotărâtor în ochii cumpărătorului.

„Cumpărătorii care aleg o casă finisată, vor ca aceasta să fie terminată din toate punctele de vedere, inclusiv partea exterioară. Nu preferă să cumpere o proprietate cu 5-10% mai ieftină, deoarece ţin cont de amenajare şi au oricum alocat un buget pentru aşa ceva", subliniază Raluca Dima, reprezentant al agenţiei imobiliare Neocasa.

Mansarda locuibilă este un avantaj în cazul oricărei case. Transformarea unui pod într-un spaţiu locuibil este o cale înţeleaptă de a adăuga valoare unei proprietăţi şi de a atrage mai ales cumpărătorii care provin dintr-o familie cu mai multe generaţii. Părinţii care locuiesc cu copiii adolescenţi sunt atenţi la numărul de camere şi la nivelul de intimitate, astfel că o mansardă locuibilă va fi pe placul tuturor.

De asemenea, subsolul casei poate fi amenajat interesant, astfel încât să surprindă plăcut orice potenţial cumpărător. Încăperea poate fi transformată într-un birou, într-un living sau într-o cameră de divertisment, astfel încât să devină atractivă pentru familiile cu mai mulţi membri.

Construirea unei terase acoperite (denumită prispă sau pridvor) este una dintre cele mai puţin costisitoare modalităţi de a extinde spaţiul locuibil. Terasa este ideală pentru serile călduroase de vară, iar cei mai mulţi clienţi sunt atraşi de această opţiune, spun specialiştii. Podeaua din beton placată cu gresie reprezintă o variantă uşor de întreţinut, în timp ce lemnul este un material mai cald, potrivit pentru casele rustice. Important este ca finisajul să fie tratat pentru exterior, indiferent că este vorba de plăci ceramice sau lemn special pentru terase.

„Terasele acoperite se pot construi şi după terminarea construcţiei, fundaţia podelei poate  fi independentă de cea a casei. Structura de rezistenţă a terasei poate fi realizată din elemente de beton, metal şi chiar lemn (uscat şi tratat în prealabil), în funcţie de dorinţa beneficiarului şi îndrumările arhitectului. De asemenea, finisajul podelei poate fi realizat din diverse materiale: gresie, lemn, piatră naturală, etc.”, încheie ing. Bogdan Georgescu, reprezentantul firmei de construcţii Cross Projects.

CITEȘTE ȘI: Cinci greşeli fatale pe care le fac proprietarii care vor să-şi vândă locuinţa

 

3 December 2012