Străinii și românii deopotrivă remarcă faptul că există numeroase oportunități de investiție în piața imobiliară. Chiar dacă nivelul nu mai este același cu cel anterior crizei, avântul investițiilor nu poate fi trecut cu vederea. În timp ce companiile străine preferă să investească banii obținuți de la bănci, peste 70% dintre românii care plasează bani în imobiliare preferă să facă investiții din surse proprii.

36507-investitii_imobiliare.jpgSectorul imobiliar românesc începe din nou să atragă investiții importante. Sumele plasate în real estate au fost de patru ori mai mari în 2014 față de anul precedent, ajungând la 1,2 miliarde euro, potrivit datelor Colliers. De asemenea, în a doua jumătate a lui 2014, cererea de imobile rezidențiale cu scop comercial a urcat cu 30% la nivel de intenție, față de anul anterior, potrivit unei analize Nordis.

„Considerăm cu tărie că România este din nou în lumina reflectoarelor, în special între statele din Europa Centrală și de Est. Unul dintre cele mai solide argumente este activitatea care poate fi observată în special în Capitală – sunt în lucru numeroase proiecte, iar multe beneficiază de capital străin. Acesta este cu siguranță un indicator de bază al unei creșteri economice ce se va resimți la scară largă cât de curând”, declară pentru IMOPEDIA.ro Ronald Wahrlich, Managing Director UNIQA Real Estate Management.

Companiile străine vin cu milioane de euro, pe care le investesc în contrucția de imobile rezidențiale sau de birouri, pe care ulterior le vând sau le închiriază. Majoritatea preferă să apeleze la serviciile băncilor, utilizând efectul de levier, pentru a-și mări rentabilitatea capitalului propriu – împrumut bancar cu ipotecă 5-7%/an, cu marjă de profit 35-40% din dezvoltarea imobiliară, diferența fiind profit. În cele mai multe cazuri, capitalul propriu este de 25-35%, minimul solicitat de bănci la acordarea împrumutului, potrivit datelor Nordis.

„În mod cert, profitul obținut în țările est-europene este mai mare decât în cele din Vest. Însă orice investitor știe că și riscurile sunt direct proporționale. Potențialul piețelor emergente din estul Europei este de necontestat, dar și riscurile sunt mai mari decât în statele vestice. Ucraina, spre exemplu, nu a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor, iar investitorii au avut de suferit. România nu prezintă nici pe departe aceleași riscuri, însă sistemul bancar poate demonstra vulnerabilitate, întrucât este dependent de deciziile ce vin din afară – sunt numeroase instituții străine, a căror plecare ar afecta puternic economia”, explică Mindaugas Valuckas, CEO & Member of the board Hanner Group.

Poate acesta este unul dintre motivele pentru care cei mai mulți jucători români preferă să investească bani din surse proprii. Analiza Nordis indică faptul că peste 70% dintre românii care se ocupă de partea de dezvoltare imobiliară preferă mai întâi să acumuleze capital, investind în real estate proprii bani. Unul dintre cele mai puternice argumente aduse de specialiști este acela al mentalității din țara noastră și a relației relativ dificile pe care cei mai mulți dezvoltatori au avut-o cu băncile în trecutul apropiat.

Investiții în proiecte rezidențiale: limita inferioară este de jumătate de milion de euro

În București, construcția de locuințe continuă să aducă profituri mulțumitoare. Achiziția unui teren, ridicarea unui imobil și valorificarea acestuia (fie prin închiriere, fie prin vânzare) reprezintă un business ce generează un profit anual de 30-35%, termenul pentru închiderea unui astfel de proiect fiind între doi și trei ani, potrivit specialiștilor. Suma de care trebuie să dispună un investitor interesat de segmentul rezidențial trebuie să fie de minimum jumătate de milion de euro, în timp ce pentru un proiect mediu este nevoie de aproape două milioane euro.

„Pentru a cumpăra un teren în București și a construi un imobil pe el, limita inferioară a investiției se situează în jurul valorii de 450.000 euro, din care 20-25% este valoarea terenului. Aici discutăm de un proiect mic, cu număr redus de apartamente, într-o zonă semicentrală sau periferică. Un proiect mediu, atinge o investiție de 1,5 - 2 milioane de euro, procentul achiziției terenului fiind tot de 20-25%”, spune  Emanuel Poștoacă, General Manager al Nordis.

Cele mai importante criterii de alegere a terenului sunt: tipul zonei (rezidențial finalizată sau în curs de dezvoltare), mijloacele de transport (apropierea de o stație de metrou este un plus pentru viitorul proiect), tipul de construcții existente deja în zonă (pentru a vedea concurența viitorului proiect), cererea pentru aceasta zonă, profilul potențialului cumpărător (Prima Casa, mediu sau de lux).

Apartamentele oferite spre închiriere: investiție ce generează un profit anual de 5-8%

Un alt segment atractiv pentru investitorii imobiliari este cel al apartamentelor oferite spre închiriere. Potrivit specialiștilor, o astfel de achiziție aduce un profit anual de 5-8%, brut, în funcție de specificul fiecărei proprietăți. În general, bugetele pentru investiții încep de la 120.000 euro, bani folosiți ori pentru achiziția unui singur apartament într-o zonă premium, ori pentru cumpărarea a două locuințe mai compacte.

„De exemplu, un apartament cu trei camere, situat în zona Herăstrău - Șoseaua Nordului, cu o suprafață de 120 mp, are un preț de achiziție între 180.000 - 200.000 euro, iar chiria obținută este între 1.200-1.300 euro/lună. Am folosit ca exemplu zona Herăstrău - Șoseaua Nordului, pentru că este una dintre cele mai solicitate zone pentru chirie de către expați, contractele se fac pe o perioadă bună, de doi-trei ani, iar chiria este plătită direct de către companiile angajatoare.  Totodată, zona de Nord are și un grad de ocupare bun pe partea de rezidențial, de peste 85%. Un termen mediu, până când se găsește un chiriaș pentru o proprietate ce depășește suma de chirie cerută de 1.000 euro/lună, este între două săptămâni și o lună și jumătate”, conchide reprezentantul Nordis.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

4 March 2015