0-549-thumb300_case.jpgCasă de vacanţă sau apartament în oraş. Asta caută românii care doresc o a doua locuinţă. Pretenţiile lor sunt însă mari, pentru că proprietarii doresc să le poată revinde sau închiria profitabil şi rapid.

Agenţii imobiliari spun că tot mai mulţi români încep să se intereseze de o a doua locuinţă, în general apartament în oraş sau suburbii sau casă de vacanţă la munte sau pe litoral. “A doua proprietate este poate şi mai importantă decât prima, deoarece este văzută în mod special ca o investiţie. Libertatea de a te folosi profitabil de ea este mult mai mare”, spune Sorin Lacusta, director la compania Regatta. El adaugă că majoritatea cumpărătorilor care optează pentru o casă de vacanţă iau în calcul şi faptul că, după o perioadă de timp în care vor utiliza imobilul în interes propriu, îl vor vinde. Din acest motiv ei sunt foarte pretenţioşi. În schimb, cei care aleg să achiziţioneze un apartament se gândesc să-l închirieze, însă nu exclud nici varianta că, după mai mult timp, ar putea să-l vândă

ALTERNATIVĂ

Apartament în bloc nou sau în bloc vechi? Răspunsul este dat de puterea financiară a fiecărui investitor. Este clar că pentru o locuinţă într-unul din noile ansambluri rezidenţiale care se ridică acum în ţară este necesar un buget de minimum 100.000 de euro, în timp ce pentru a achiziţiona un apartament într-un bloc vechi suma minimă este de 60.000 de euro. “Bugetul necesar trebuie să fie realist şi să nu îngreuneze traiul cumpărătorului. Trebuie luate în calcul nu numai costurile achiziţiei, ci şi cele de administrare a două proprietăţi şi/sau returnarea împrumutului la bancă”, spune reprezentantul Regatta. El recomandă să se apeleze la un consilier financiar, care să-l ajute pe investitor să-şi calculeze riscurile.  

LOCAŢIA

Cel mai important aspect într-o afacere imobiliară este locaţia, apreciază analiştii. “O să repetăm mereu: locaţie, locaţie, locaţie!”, spune Lacusta. El adaugă că valoarea imobilului poate fi sporită de o locaţie bună sau, din contră, poate fi redusă. “Cine nu-şi permite o locaţie de top atunci este nevoit să ceară sfatul unui consilier imobiliar şi să opteze pentru o zonă în plină dezvoltare sau cu un potenţial semnificativ de boom”, adaugă reprezentantul Regatta.

PROFITURI BUNE

Piaţa imobiliară românească este considerată una din cele mai atractive din Europa de Est, potrivit site-ului Global Property Guide.com. Publicaţia electronică acordă trei stele pieţelor de proprietăţi din România, Turcia, Bulgaria şi Ungaria şi cinci stele celei din Slovacia, considerată cea mai atractivă din regiune. Randamentul din România se plasează la 7,83%, pentru un apartament cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi. Totodată, Bucureştiul este unul din oraşele europene cu cele mai mari randamente pentru investiţiile imobiliare, de 8,17%, după Chişinău – 14,13%, Sofia – 10,56%, Bratislava – 10,06%, Kiev – 9,09%, Paris şi Amsterdam – 8,25%, dar înaintea Budapestei – 8,09%, Istanbulului – 7,54% şi Bruxellesului – 7,53%, conform studiului citat.

 

Sursa

14 iunie 2007