0-1115-4783a10c5b4f7.jpgProiectele rezidentiale dezvoltate pe terenuri care necesita investitii in utilitati (curent, gaze etc.) se vand de obicei dupa finalizarea investitiilor, cand ponderea utilitatilor in costul total al proiectului poate fi evaluata corect, au declarat analistii imobiliari.

"Costurile utilitatilor este unul foarte important, asa ca de evaluarea lor poate depinde daca un proiect rezidential renteaza sau nu", a explicat Beatrice Dumitrascu, directorul de vanzari rezidentiale al Eurisko.

Evident, un proiect rezidential fara utilitati nu este cumparat de clientii finali, a adaugat Dumitrascu.

Investitiile in utilitati se pot ridica si la 1 milion de euro in unele cazuri. Astfel, anumite terenuri fara utilitati pot ajunge dupa aceste investitii mai scumpe decat terenuri similare utilate, spun analistii imobiliari.

Spre exemplu, agentia imobiliara DKR Investments dezvolta in zona Ilfov-Domnesti de langa Bucuresti un proiect rezidential a carui valoare de piata este estimata la 4 milioane de euro si a carui vanzare va demara la doi ani de la inceperea constructiei.

"Acum se lucreaza la canalizare si apa curenta, iar pana nu vor fi finalizate aceste investitii, nu putem lansa pe piata proiectul, pentru ca nu stim ponderea acestora in pretul de vanzare al caselor", a declarat, pentru DailyBusiness, Laurentiu Apostolache, asociat majoritar in cadrul companiei.

"Cei mai multi dezvoltatori imobiliari aleg terenuri utilate, foarte putini sunt cei care aleg terenuri fara utilitati", a declarat Laura Miu, analist imobiliar in cadrul agentiei Apulum 94.

Potrivit analistilor imobiliari, vanzarea unui proiect la finalizare este mai profitabila decat vanzarea acestuia in faza de proiect, pentru ca aceste intarzieri, avand in vedere evolutia pietei imobiliare, le permit dezvoltatorilor sa vanda la un pret mai bun.

Totusi, unii dezvoltatori prefera sa vanda in faza de proiect, bazandu-se pe estimarea acestor costuri, pentru a-si finanta partial proiectul. Insa cei mai multi din cei care dezvolta pe terenuri fara utilitati prefera sa afle ponderea acestor costuri dupa finalizarea investitiilor in utilitati si abia apoi sa inceapa sa vanda, potrivit analistilor imobiliari.

Lucrarile de constructie ale ansamblului rezidential din zona Ilfov-Domnesti au demarat in iunie 2006 si vor fi finalizate in noiembrie 2008.

Dezvoltatorul a demarat o campanie de marketing pentru proiect la 1 ianuarie, postand anunturi cu proiectul pe portalurile imobiliare si incheind contracte de colaborare cu reviste specializate in imobiliare.

"Vanzarea propriu-zisa va demara in iunie-iulie", a precizat Apostolescu.

Proiectul rezidential, finantat de Banca Comerciala Romana (BCR), va cuprinde 35 de vile, dintre care circa 10 vor fi construite in regie proprie, dezvoltatorul vanzand loturile de teren.

Pe langa acest proiect, DKR a mai cumparat un teren in zona Buftea-Crevedia, unde interntioneaza sa dezvolte tot un ansamblu rezidential de vile, insa mai mare decat cel din localitatea Domnesti.

"Am cumparat un teren de 4 hectare si dorim sa mai achizitionam terenurile de langa acesta pentru a avea un teren cu o suprafata de 8-10 hectare pentru aceasta dezvoltare", a mai spus Apostolescu.

DKR Investments este o agentie imobiliara infiintata in 2005, specializata pe tranzactiile cu terenuri.

Sursa

9 January 2008