Inundatiile ieftinesc terenurile din jurul Capitalei cu pana la 20%  
News Cafe - 03.10.2005
 

Preturile terenurilor din jurul Capitalei vor scadea in urmatoarele luni cu pana la 20%, sustin actorii de pe piata imobiliara.

Principala cauza a acestei ieftiniri o reprezinta recentele inundatii care au afectat foarte multe localitati din apropierea Bucurestilor. Trebuie spus ca zonele limitrofe Capitalei sunt foarte cautate de cei cu bani, care dau cateva zeci de mii de euro pentru 300 de metri patrati si apoi isi construiesc o vila cu alte zeci de mii de euro, uneori chiar sute de mii. Acum insa a aparut teama de inundatii.

çn urmatoarele doua-trei luni preturile terenurilor din apropierea Capitalei vor scadea cu 10 pana la 20% din cauza inundatiilor, ne-a declarat Radu Zilisteanu, expert imobiliar.
çn opinia sa, tranzactionarile or sa inghete. Totusi, dupa aceasta perioada oarecum delicata pe piata imobiliara, romanii dornici sa-si construiasca o casa pe pamant intr-o zona mai putin poluata or sa uite de ploi si de furtuni si vor reincepe cautarea suprafetei dorite. Astfel, la inceputul anului viitor, pretul terenurilor va reveni la valoarea de dinainte de inundatii, este de parere Radu Zilisteanu. Cei mai avantajati vor fi proprietarii de terenuri. De exemplu, un teren de 300 mp se va vinde, probabil, cu aproximativ 25.000 de euro in 2006, pret practicat pana de curand.
De asemenea, posesorii de terenuri care vor sa-si construiasca o casa sunt, la randul lor, avantajati. Ei or sa achite doar valoarea constructiei, care poate ajunge la 30.000 - 40.000 de euro pentru o vila construita pe o suprafata de 100 mp.

Cumparam sau nu cumparam teren?

La randul sau, Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), ne-a spus ca, in cazul in care va scadea volumul vanzarilor, va scadea si pretul terenurilor. Totusi, chiar si asa, un cumparator se va gandi de doua ori inainte sa achizitioneze un teren in zonele care au suferit de curand de pe urma inundatiilor. Presedintele ARAI a reamintit ca exista foarte multe cazuri in care nu s-au dat autorizatii pentru constructii si totusi s-au construit case. Mai mult chiar, sunt zone unde nu exista canalizare. Acum, oamenii au simtit pe pielea lor ce inseamna sa construiesti intr-o zona cu risc ridicat. Trebuie spus ca cele mai scumpe terenuri care se vand vor continua sa fie in Baneasa si in Otopeni. çn aceste zone, preturile cerute pot ajunge si la 300 de euro pe metrul patrat. Terenurile si-au triplat valoarea in ultimii doi ani, aceasta ieftinire care se anunta acum fiind doar de moment, sunt de parere actorii de pe piata imobiliara.


Senica Micu - Realitatea Romaneasca

3 October 2005