Guvernul a decis ca toţi cei care, până la data solicitării creditului în cadrul programului Prima Casă, nu au deţinut niciodată împreună cu soţul sau soţia o locuinţă, indiferent de modul de dobândire, să poată beneficia de credite garantate în cadrul programului.

sursa:http://www.ciutacu.ro

"Astfel, pot beneficia de acest program şi persoanele care au deţinut proprietăţi în cotă parte, dar nu împreună cu soţul sau soţia", a explicat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, Guvernul a introdus câteva reglementări necesare pentru înscrierea în cartea funciară a garanţiilor pentru construcţia de locuinţe în cadrul programului Prima Casă, atât în regim individual, cât şi în sistem asociativ:


• ipoteca pe locuinţa viitoare în favoarea statului român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, cu obligaţia notării prealabile a autorizaţiei de construire în cartea funciară;
• instit uirea unei ipoteci legale de rang I în favoarea statului român, asupra terenului pe care se construiesc locuinţele, prin Ministerul Finanţelor Publice;
• instituirea unui drept de ipotecă legală de rang II în favoarea finanţatorului, a băncii, asupra terenului pe care se construiesc locuinţele.

Totodată, băncile pot găsi un client care să preia, de la rău-platnici, ratele la creditul contractat prin Programul "Prima Casă", iar restanţierii pentru care statul a achitat valoarea de executare a garanției nu vor mai beneficia de un spaţiu minim de locuit, a decis Guvernul.

"Pentru a preveni executarea garanţiilor executate de stat, banca are dreptul să găsească un client eligibil care să preia ratele şi creditul", a declarat Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de NewsIn. Guvernul a eliminat şi cerinţa privind asigurarea spaţiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu a achitat ratele restante şi pentru care statul a achitat valoarea de executare a garanţiei. Astfel, va fi asigurată o garanţie "efectivă" a statului şi pot fi executate silit locuinţele achiziţionate sau construite prin Programul "Prima Casă".

Pentru a preveni executarea garanţiilor acordate de stat, Guvernul a instituit posibilitatea de preluare a creditelor de către persoane ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate.





1 April 2010