Întreţinerea - la jumătate, în casele izolate termic
Adevarul - 17.02.2006
 

Gazele s-au scumpit în ianuarie cu 40%, iar apa caldă şi căldura, cu cel puţin 15%. Cum aceste creşteri nu se vor opri, vom fi nevoiţi să învăţăm să facem economii şi să reducem pierderile de căldură din propriile apartamente prin termoizolarea pereţilor. Astfel de lucrări presupun însă cheltuieli de cel puţin 14 milioane de lei, la un apartament de 100 mp. Statul va pune la bătaie 80 miliarde lei în 2006 pentru izolarea unor blocuri, dar baza stă în posibilităţile noastre financiare.

Nu toate blocurile trebuie reabilitate

Guvernul are un program de reabilitare termică a clădirilor, care se va derula pe 10 ani - între 2005 şi 2015. Pentru 2006, sumele prevăzute de la buget sunt de 80 miliarde lei. Acestora li se vor adăuga şi sume venite de la autorităţile locale. Cristian Stamatiade, director în cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), susţine însă că nu toate blocurile au nevoie de reabilitare termică. "Ceea ce se va reabilita vor fi terasele clădirilor, planşeul peste subsol şi unii pereţi exteriori pe care sunt fixate ferestrele", declară oficialul MTCT.

Pentru a fi incluse în program, asociaţiile de proprietari depun o cerere la primărie, iar aceasta va trimite datele către minister, care va lua o decizie. Trebuie ştiut că preţul reabilitării unui bloc se va situa între 1.500 şi 2.000 de euro/mp. Aceşti bani, cetăţenii nu-i au.

Termoizolarea, pe banii proprietarilor

Pentru apartamentul propriu, îţi poţi opri singur pierderile de căldură prin pereţi. Pentru aceasta îţi trebuie bani şi e bine să ştii de cât ai nevoie. Dacă ai un apartament de 100 mp, vei fi nevoit să scoţi din buzunar 14-15 milioane lei, cu condiţia să foloseşti cele mai ieftine materiale. Preţul va creşte în funcţie de calitatea materialelor. "Betonul absoarbe cel mai mult căldura şi aduce cele mai mari pierderi atât bugetului familiei, cât şi distribuitorilor de agent termic. Dacă vrei să-ţi reduci cheltuielile şi să opreşti pierderile, trebuie să începi cu termoizolarea betonului. Un singur exemplu: dacă în cameră sunt 24 de grade, betonul are o temperatură de 18 şi chiar 10 grade. Iar cei 15 litri de apă eliminaţi de locuitorii unui apartament sub formă de vapori se transformă în condens, care se fixează pe pereţii din beton. Situaţia va putea fi rezolvată prin termoizolarea acestora cu materiale ultramoderne. Se va rezolva nu numai problema căldurii, ci şi o problemă de sănătate, iar amortizările se vor face în 3-5 ani", ne-a declarat Teodor Radu, reprezentantul unei companii de specialitate.

Dar cum poţi izola pereţii? "Prin acoperirea acestora cu polistiren şi plasă din sârmă, peste care se vine direct cu vopseaua lavabilă. Cu cât polistirenul este mai gros, cu atât izolarea este mai bună. Se poate ajunge la izolarea perfectă: pierderile din apartament se pot reduce cu 40-50%, iar costurile cu încălzirea unei case se pot diminua cu până la 60%", susţine Teodor Sârbu, din cadrul unui mare magazin de construcţii.

Articol integral in Adevarul

Elena Parvu
Adevarul
 

17 February 2006