Moda construcţiei de mall-uri revine în forţă în România, în paralel cu Bulga­ria. În primele două săptămâni din fe­bruarie a fost anunţată construirea mai multor astfel de centre, atât în Bu­cureşti, cât şi în ţară, după ce, până la finele lunii ianuarie, aproape totul părea îngheţat pe acest segment.

16530-2152_1.jpgAstfel, Cora a anunţat săptămâna trecută construirea a trei mall-uri, în Constanţa, Bacău şi Braşov. Caelum Investment a anunţat dema­ra­rea în vară a mall-ului ParkLake Plaza din Ti­tan, după multe amânări. Aceste anun­ţuri se a­daugă celor făcute de AFI, care promite de­ma­rarea în a­cest an a unui mall în Ploieşti, dar şi proiectul Laromet, din Bucureşti, care va cu­prin­de şi un mall. De ase­me­nea, Plaza Centers ar putea de­ma­ra în acest an un mall în Timi­şoa­ra. Mulţi alţi proprietari de mall-uri încearcă să atragă mai multe contracte de închiriere pentru a atrage finanţare, iar alte mall-uri îşi continuă dezvoltarea. Aici putem aminti marele proiect din Chitila, Co­losseum, a cărui primă fază se anunţă a fi gata în acest an, sau ERA Shopping Park Oradea, anunţat a se deschide în toamnă. Pe partea de atragere de chiriaşi în vederea finanţării proiectelor pot fi amintiţi portughezii de la Sonae Sierra, cu Adora Mall Craiova.

În Bulgaria, febra construcţiei de mall-uri s-a concretizat încă de anul trecut. În 2010, ţara vecină a fost prima din Uniunea Europeană la numărul de noi mall-uri deschise. Dacă în majoritatea ţărilor UE numărul noilor centre a fost redus de criză, la sud de Dunăre creşterea a fost de 90% faţă de 2009 a stocului existent. Şi pentru anii care vin creşterea e accelerată. Ast­fel, doar pentru Sofia sunt anunţate alte cin­ci noi mall-uri până-n 2013. La trei dintre acestea construcţia a început deja. Acelaşi trend este valabil şi pentru alte oraşe din ţara vecină.

Rămâne de văzut câte dintre mall-urile anunţate se vor deschide, precum şi dacă anumite mall-uri vor fi scoase din piaţă de cele nou-apărute.


Sursa

21 February 2011