Până când băncile nu vor începe să acorde din nou credite, investiţiile vor continua să scadă în întreaga Europă. Cele mai afectate vor fi Marea Britanie şi statele din vestul continentului. Căderea masivă a pieţelor imobiliare din Europa este determinată în special de accesul tot mai dificil la credite, susţine Paul Bacon, CEO Cushman&Wakefield pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru The Money Channel, Bacon a declarat că nivelul scăzut al sectorului imobiliar din România poate constitui salvarea pieţei locale.

Reporter: Sunteţi CEO pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Din punctul dvs. de vedere, care dintre aceste zone suferă cel mai mult de pe urma crizei financiare?

Paul Bacon:Cred că fiecare segment imobiliar are de suferit în acestă perioadă . Consumatorii americani sunt preocupaţi de joburile lor, iar din această cauză cheltuie mai puţin decât în trecut. Ştim foarte bine că americanii sunt responsabili pentru 40% din consumul global, iar când principalul consumator nu îşi mai cheltuie banii cu aceeaşi frenezie este evident că resimţim impactul. În imobiliare efectul se vede în special în Europa, dar şi în Orientul Mijlociu şi în Africa. Volumul investiţiilor a scăzut substanţial pe parcursul acestui an, de la un maxim de aproape 250 de miliarde de euro în 2007, la 160 de miliarde în 2008. Cel puţin aceasta este estimarea noastră! Este o cădere masivă provocată în mare parte de accesul tot mai dificil la credite. Asta se traduce în preţuri mai mari, iar cei care au lua bani de la bancă în 2007 spre exemplu, s-au trezit acum că nu le mai pot achita cu aceeaşi uşurinţă. Pe multe pieţe se simt dezechilibre, pe unele avem stagnări. Vânzătorii sunt dispuşi să vândă, cumpărătorii sunt interesaţi să achiziţioneze, dar niciunul nu a găsit încă o cale de mijloc. Ca o consecinţă firească, vedem randamente în scădere pe unele dintre cele mai mature pieţe – şi avem exemplul Marii Britani, care se află chiar în mijlocul crizei – dar vedem şi state în care ratele de profit urcă. Asta se va întâmpla până când piaţa imobiliară îşi va găsi echilibrul. Eu cred că suntem în continuare în plină criză! Chiar dacă statul a intervenit în forţă pentru a salva anumite companii, nu putem crede că problemele s-au rezolvat sau că în curând totul va fi bine. Până când băncile nu vor începe să acorde din nou credite, vom asista la volume de investiţii în scădere în întreaga Europă.

Reporter: Să ne concentrăm atenţia asupra pieţei imobiliare din Europa. Care credeţi că sunt ţările care au cel mai mult de suferit de pe urma crizei?

Paul Bacon: Cred că Marea Britanie şi economiile din vest sunt cele mai afectate. Criza se resimte şi în Spania şi asta din pricina suprasaturării pieţei. Revenind la Marea Britanie, acolo băncile au conlucrat îndeaproape cu sectorul imobiliar şi de asta vedem un asemenea impact acum. Problemele ar putea continua şi anul viitor. Alte state în dificultate sunt Germania şi Franţa, unde vedem încetiniri ale ritmului de investiţii. În schimb Europa Centrală şi de Sud-Est performează destul de bine, mai ales pentru că băncile au fost mai prudente şi nu au acordat împrumuturi cu prea mare uşurinţă. Aici există un echilibru între creditare şi economisire, motiv pentru care susţin că impactul va fi diferit de cel din Europa de Vest. Nu vor avea prea mult de suferit ţările în care nu s-a construit încă foarte mult, precum România.

Reporter: Credeţi că asta este salvarea pentru ţara noastră?

Paul Bacon: Da! Cred că faptul că nu s-a construit suficient poate constitui un avantaj. E mare nevoie de imobile de calitate pe toate segmentele de piaţă, iar, în opinia mea, raportul dintre cerere şi ofertă este unul destul de bun în România.

Reporter: Multe companii îşi schimbă strategiile. Ce va face Cushman&Wakefield pentru a-şi proteja veniturile?

Paul Bacon: Ca multe alte companii şi noi ne concentrăm asupra costurilor de bază. Pentru Cushman&Wakefield acest moment este unul extrem de propice pentru a-şi extinde activitatea. Avem susţinerea acţionarilor în acest sens şi ne propunem să creştem afacerea şi să ne diversificăm sfera de acţiune şi natura veniturilor. În următoarele 12-18 luni, ne vom concentra pe dezvoltarea segmentului de property management şi pe administrare de fonduri.

Reporter: Vă propun să ne focusăm strict pe România şi să facem împreună un scenariu optimist. Ce credeţi că va aduce bun criza aici?

Paul Bacon: În primul rând faptul nu aveţi un sector bancar în criză în România, iar în al doilea rând nu există suficiente spaţii comerciale şi de birouri. Sunt două motive suficient de puternice pentru a vedea România într-o lumină bună. Acum oamenii se întorc tot mai mult către originile pieţei imobiliare. Vor cele mai bune locaţii, cel mai bun mix de clienţi, cei mai buni parametri de construire. Despre asta este vorba! Treaba noastră ca şi consultanţi este să stăm lângă oameni şi să îi ajutăm să ridice cele mai bune clădiri şi să le livreze la timp în piaţă. Ne întoarcem la un climat mai normal, dacă vreţi!

Reporter: Care credeţi că ar fi scenariul pesimist?

Paul Bacon: Scenariul pesimist arată astfel: intervenţia statului eşuează, împrumuturile dintre bănci nu funcţionează, iar inflaţia scapă de sub control. Există riscul ca astfel de lucruri să se petreacă în realitate! Nu îmi imaginez un final rapid şi uşor al crizei doar pentru că statul a salvat de la faliment o serie de companii. Nu pot să vă spun cu precizie când va trece criza, dar sunt convins că vom depăşi această perioadă, iar băncile vor începe să acorde din nou împrumuturi. Când asta se va întâmpla vom vedea semne de revenire ale pieţei imobiliare! Nu cred însă că ne vom întoarce la activitatea frenetică din 2006-2007, ci doar la nişte condiţii de piaţă normale. Asta ar trebui să ne mulţumească!

Sursa

15 October 2008