Clădirile Instituţiei din centrul Capitalei sunt vânate de omul de afaceri Sorin Vişinescu, sprijinit de ministrul Culturii - Puiu Haşotti. Procurorii DNA au intrat pe fir.

28527-24_sahia2_rp_a4680685a2.jpgSahia Film riscă să rămână fără două clădiri valoroase aflate în zona centrală a Capitalei. Directorul instituţiei cinematografice, Dan Mocănescu, susţine că omul de afaceri Sorin Vişinescu vrea să pună mâna pe cele două imobile cu ajutorul ministrului Culturii, Puiu Haşotti.

În prezent, Vişinescu ocupă abuziv o parte din parterul sediului Sahia, situat pe strada Aviatorilor. „Nu mai are contract de închiriere din februarie 2010 şi până atunci a acumulat datorii de aproape 1,6 miliarde de lei vechi pentru neplata ocupării a peste 200 de metri pătraţi”, a explicat, pentru EVZ, Mocănescu.

Vişinescu: „Dacă nu au bani, procedez ca Fiscul”

Întrebat de ce nu şi-a plătit chiria şi de ce stă fără contract în clădire, Vişinescu a explicat: „Eu am avut un contract în valoare de 200.000 de euro cu Sahia pentru realizarea de filme. Dacă ei nu şi-au respectat contractul, eu de ce să plătesc? Nu stau ilegal, suntem în proces”.

Şi, întrebat ce va face dacă nu îşi va recupera banii, având în vedere că Sahia Film are conturile blocate de către ANAF din cauza datoriilor, Vişinescu a precizat că va proceda ca Fiscul: „Dacă nu au banii, sechestru pe bunuri: clădiri, pixuri sau ce o mai fi”. Potrivit surselor EVZ, cazul este în atenţia procurorilor DNA.

În replică, Ministrul Culturii susţine că l-a suspendat din funcţie pe Mocănescu. „Dacă am nu ştiu ce interese, la nu ştiu ce spune dânsul, să vină DNA să ancheteze”, a conchis Haşotti.

„Tun imobiliar” în Băneasa

Numele omului de afaceri Sorin Vişinescu a apărut în mai multe scandaluri imobiliare din ţară şi din Capitală. Presa a relatat cum acesta a fost implicat în retrocedarea a peste 200 de hectare de teren în nordul Bucureştiului, în Băneasa, dar şi în alte retrocedări din ţară sau privatizări, ca de exemplu în Constanţa sau Craiova.

În ultimii ani, presa centrală a relatat că un anume Teodor Cristodor ar fi, de fapt, interfaţa latifundiarului constănţean Sorin Vişinescu, om de afaceri apropiat PNL-ului. Acum, şeful Sahia Film susţine că Vişinescu vrea să pună mâna pe clădirile instituţiei pe care o conduce, în cazul celei situate pe strada Jean Louis Calderon fiind interesat de teren. Motivul: clădirea se află în paragină, chiar dacă este înscrisă în Patrimoniul Naţional.

Potrivit agenţilor imobiliari, în zona Aviatorilor metru pătrat construit se vinde pe piaţa liberă cu aproximativ 2.500 de euro, în timp ce pe Jean Luis Calderon un metru pătrat construit valorează aproximativ 700-1.000 de euro.

 

4 December 2012