Beijingul interzice bugetarilor să afişeze bunăstarea. Instituţiile de stat nu mai au voie să ridice în următorii cinci ani noi clădiri de birouri sau să le extindă pe cele deja construite, deoarece „resursele limitate trebuie folosite pentru dezvoltarea economiei şi îmbunătăţirea vieţilor oamenilor”, conform unui comunicat al Consiliului de Stat.

31198-china.jpgChina a implementat o nouă măsură de austeritate ce îi vizează în mod direct pe angajaţii statului, pentru a împiedica decăderea morală a elitei Partidului Comunist Chinez, notează Financial Times. Percepția pe care o are populația despre autorități a dus la începerea unei întregi campanii, lansată chiar de președintele Xi Jinping. 

Interdicţia de a ridica noi clădiri de birouri în următorii cinci ani sau de a extinde construcţiile existente a intrat în vigoare imediat după ce a fost adoptată marți seara, de către Consiliul de Stat.

  • Noua lege permite renovările, însă procesul de aprobare va fi foarte strict şi nu vor fi tolerate „decoraţiunile luxoase”
  • Instituţiile de stat nu au voie să accepte nicio formă de colaborare sau sponsorizare din mediul privat pentru a construi noi clădiri

Această nouă lege vine după ce preşedintele Xi Jinping a interzis, încă de la numirea sa în funcţie, orice cheltuieli exagerate sau banchete grandioase, a limitat recepţiile oficiale şi a limitat puternic avantajele materiale de care beneficiau angajaţii statului. Interdicţiile s-au resimţit imediat în economie – creşterea consumului a încetinit în prima jumătate a lui 2013, afectând afacerile producătorilor de produse de lux din întreaga lume, în special deoarece marile companii private din China s-au simţit presate moral să aplice aceleaşi măsuri.

În ultimii ani, autorităţile locale şi-au construit clădiri luxoase de birouri, chiar şi în zonele rurale ale Chinei. În multe cazuri, au fost ridicate copii ale unor clădiri celebre din lume, cum ar fi Casa Albă sau palate europene. Noua conducere încearcă prin această campanie de austeritate îndreptată împotriva bugetarilor să împiedice deteriorarea standardelor morale ale membrilor PCC şi să îmbunătăţească percepţia populaţiei în privinţa autorităţilor.

CITEȘTE ȘI: Autorităţile din China încasează sute de milioane dolari din tranzacţii imobiliare cu dezvoltatori privaţi

 
 

 

24 iulie 2013