Bucureştiul interbelic, ce-şi purta cu mândrie denumirea de „Micul Paris”, poate fi admirat şi în prezent, chiar de pe stradă, în lumina zilei. Cu ajutorul unui telefon inteligent sau a unei tablete, oricine poate vizualiza scene din trecut, în timp real, prin aplicaţia Cronovizor. Momentan, cei interesaţi pot admira cadre frumoase din perioada 1925-1940, însă pe viitor, creatorii acestui concept plănuiesc să pună la dispoziţia publicului şi alte galerii.

30151-bucuresti.jpgPremieră mondială, la Bucureşti: scene din perioada interbelică pot fi admirate în timp real de oricine are la îndemână un telefon inteligent sau o tabletă. Aplicaţia gratuită se numeşte „Cronovizor” şi a fost concepută de Daniel şi Georgia Gontz, împreună cu Costin Creţulescu, realizatorii proiectului sperând că astfel vor deschide noi perspective în media, turism şi educaţie.

Cu ajutorul aplicaţiei Cronovizor, se pot vedea deocamdată scurte scene reale din perioada interbelică, desfăşurându-se virtual exact în locurile unde au fost filmate în oraş. Pentru a putea vizualiza momentele din trecut, utilizatorii au nevoie, în timpul zilei, de un device mobil IOS sau Android şi de conexiune la Internet.

  • În fiecare locaţie de pe hartă, găseşti printat pe asfalt QR cod-ul specific
  • Prima dată, codul te trimite să instalezi browserul Junaio, prin care poate fi accesat canalul Cronovizor
  • Mai scanează în fiecare loc vizitat, ca să deschizi „fereastra în timp”, pe care o găseşti în direcţia indicată de tălpi

„Am creat, cu tehnologia nouă de la Metaio, un canal de Realitate Augmentată, pe browserul Junaio, care ne permite să ‘lipim’ conţinut (în cazul nostru video, istoric) peste orice spaţiu real, tridimensional. În punctele augmentate din oraş, se regăsesc QR cod-urile dedicate şi instrucţiuni de acces. Odată ajuns pe canal, îndreaptă telefonul/tableta în direcţia indicată de tălpile desenate pe asfalt”, explică reprezentanţii dezinterzis.ro

Proiectul este dezvoltat de Colorbitor (Laborator de Medii Noi), cu sprijin din partea Arhivei Naţionale de Filme, în cadrul platformei Dezinterzis (hub creativ deschis ce promovează intervenţii urbane pozitive). 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare în Bucureşti

 

29 April 2013