Integrarea ieftineşte proprietăţile imobiliare
Adevarul - 23.03.2006
 

O dată cu integrarea României în Uniunea Europeană este aşteptată o ieftinire a apartamentelor. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cu terenurile. Analiştii pieţei imobiliare spun că experienţa din ţările vecine, Ungaria, Polonia şi  Cehia, unde după intrarea în UE preţurile au scăzut, e posibil să se repete şi în România. Deocamdată, preţurile din piaţa imobiliară autohtonă sunt pe un trend ascendent.

Românii care vor să cumpere apartamente vechi de bloc mult mai ieftine decât acum nu mai au de aşteptat mai mult de trei ani. Cel puţin aşa estimează analistul imobiliar Radu Zilişteanu, care are în vedere ce s-a întâmplat după integrare în ţările foste comuniste Ungaria, Polonia şi Cehia, unde preţurile au coborât în medie cu 15-20%. "Este absolut firesc ca preţurile locuinţelor vechi de 40-50 de ani să scadă pe măsură ce numărul locuinţelor nou-construite este în continuă creştere", ne-a declarat Zilişteanu. Oricum, interesul celor cu un venit peste medie a început să se îndrepte în ultimii ani către locuinţele noi, care nu sunt cu mult mai scumpe decât cele vechi, dar au avantajul calităţii. O comparaţie este edificatoare: metrul pătrat într-un apartament dintr-un bloc construit înainte de 1989 într-unul din cartierele mărginaşe ale Bucureştiului costă astăzi aproximativ 800-900 euro/mp, în timp ce locuinţele noi se vând cu 1.000-1.200 euro/mp. Mai rezervat este Emil Giurgiu, preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar din România (CCIR), care atrage atenţia că situaţia economică din ţara noastră în momentul integrării este diferită de cea din Polonia, Ungaria sau Cehia în momentul integrării acestor ţări în UE.

În 10 ani, randament de 400%
Dacă nivelul sumelor investite de marile fonduri în construcţiile româneşti abia depăşeşte jumătate de miliard de euro, situaţia se va schimba după 2007. "România este o piaţă atractivă, în care randamentul investiţiilor imobiliare este de 400% în următorii zece ani", spune Zilişteanu, făcând referire la o prognoză realizată de compania PricewaterhouseCoopers. Acesta este şi motivul pentru care cel puţin domeniul rezidenţial se va dezvolta în următorii 2-3 ani, ducând în mod firesc la ieftinirea apartamentelor de bloc. Un alt argument în favoarea acestei idei este faptul că raportul dintre chirie şi preţ, în cazul locuinţelor româneşti, este cel mai bun. "Bucureştenii plătesc chirii comparabile cu cele din Praga, Budapesta ori Varşovia, în timp ce, la cumpărare, locuinţele din România sunt de aproximativ trei ori mai ieftine decât în ţările respective", explică Emil Giurgiu.

Preţurile terenurilor nu scad
Supranumite în ultimii ani "vedetele" pieţei imobiliare, terenurile continuă să fie cel mai atractiv segment pentru investitori, atât de pe plan local, cât şi pentru străini. Aşa s-a întâmplat în vestul şi în sudul ţării, unde suprafeţe mari de terenuri agricole au fost cumpărate masiv atât pentru agricultură, cât şi pentru speculaţii. şi scoaterea gratuită din circuit a terenurilor agricole, măsură introdusă anul trecut, a contribuit la creşterea interesului pentru acest tip de afacere. Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, crede că terenurile vor continua să fie un bun plasament, datorită ratei ridicate de câştig.

Riscuri la tot pasul
Investiţiile imobiliare, deşi atractive la prima vedere, implică anumite riscuri. Dintre acestea, preţurile care fluctuează fără un etalon precis, produsele şi proprietăţile nestandardizate, riscul mare de lichiditate, sumele foarte mari necesare investiţiei pot atenta la bunul mers al afacerii.

Preţuri actuale
CATEGORIE PRET MEDIU
Teren agricol min. 2000 €/ha
Apartament vechi 800-900 €/mp
Apartament nou 1.000-1.200 €/mp

 

Simona Simionescu
Adevarul

23 martie 2006