Integrarea a ieftinit locuintele in Ungaria


Cotodianul - 26.06.2006
 

Interesul strainilor pentru proprietati imobiliare din Ungaria exista. Piata este deja considerata atractiva de investitori din tari precum Israel, Anglia sau Germania.

Boomul imobiliar din Ungaria a atins apogeul in 2000, cu patru ani inainte de aderarea la Uniunea Europeana. Cauzele principale ale scumpirilor au fost cererea mare de locuinte manifestata pe piata de catre populatie si unele speculatii. De asemenea, strainii care au sosit in Ungaria printre care firmele de constructii din Germania, Israel si Irlanda si investitorii din Anglia, Irlanda si Spania au contribuit determinant la expansiunea pietei ungare.

Cresterea s-a mentinut la o intensitate mai redusa in urmatorii patru ani, perioada in care foarte multi proprietari, indeosebi cei ai imobilelor vechi, asteptau o explozie a preturilor dupa aderare. Sperantele le-au fost inselate, caci intrarea in Uniunea Europeana a adus o stagnare sau o scadere a preturilor. Nici constructorii pietei nu au fost mult mai avantajati de aderare, deoarece preturile imobilelor noi s-au mentinut sau au crescut foarte usor la pret dupa 2004.

Capitala vs provincie

Piata imobiliara din Ungaria este segmentata intre capitala Budapesta si restul tarii. „Budapesta este superioara in ceea ce priveste preturile comparativ cu oricare alt oras sau regiune din tara“, afirma Lazar O. Gabor, agent imobiliar si proprietar al agentiei A1 Immobili din Cluj, care vinde locuinte in Ungaria.

O statistica realizata la finele anului 2005 vine sa demonstreze puterea de cumparare superioara a populatiei din capitala. Acest studiu mentioneaza ca doritorii de locuinte noi cu preturi intre 950 si 1.000 de euro/mp au reprezentat circa 25% din cerere, in timp ce in provincie ponderea lor a fost de 73%. Pentru locuintele mai scumpe, cu preturi intre 1.000 si 1.200 de euro/mp, procentul in Budapesta creste la 30, spre deosebire de provincie cu doar 24% dintre cumparatorii care s-au indreptat catre aceasta categorie.

Pentru segmentul 1.200-1.400 de euro/mp, capitala conduce detasat cu 18% din cerere, in fata provinciei care aduna doar 3%. In ceea ce priveste locuintele vechi si blocurile, preturile se mentin de ani intregi sau chiar au scazut. Printre motive se afla numarul mare de pe piata, confortul scazut si creditarea mai facila a locuintelor noi de catre banci. In general, in capitala se gasesc apartamente in blocurile vechi cu preturi sub 1.000 de euro/mp.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Ionut Leca
Cotidianul
 

26 June 2006