Primăvara acestui an este prima din ultimii cinci când dezvoltatorii de centre comerciale nu mai au programate inaugurări de noi malluri, în condiţiile în care în ultimii patru ani au fost deschise mai mult de zece proiecte înaintea sărbătorilor de Paşti, când interesul pentru consum este în creştere.

16413-euromall-pitesti-8.jpgMalluri noi au fost inaugurate chiar şi la începutul anului 2010, când scăderea consumului era evidentă, două proiecte fiind deschise în primele luni ale anului: Atrium Center în Arad şi Sun Plaza în Bucureşti În ultimii cinci ani au mai fost inaugurate înainte de Paşti şi proiecte precum Unirea Shopping Center Braşov şi chiar mallul Băneasa Shopping City.

Doar două sunt perioadele considerate "clasice" pentru deschiderea de noi spaţii pentru cumpărături: săptămânile dinainte de Paşti şi perioada dinainte de Crăciun. Lunile de vară, când este perioada concediilor, sunt considerate nefavorabile pentru proiecte noi, la fel cum sunt şi lunile ianuarie şi februarie, după sărbători, când de asemenea scade apetitul pentru cumpărături.

Pentru acest an însă, cel puţin şapte proiecte au şanse de a fi inaugurate, dar toate sunt programate pentru a doua parte a anului, începând cu luna septembrie.

Astfel, în Bucureşti urmează a fi inaugurate în septembrie prima parte a centrului comercial Colosseum, dar şi extensia mallului Băneasa Shopping City, în care va funcţiona un multiplex cu 13 ecrane şi un complex cu piste de bowling şi mese de biliard.

În afara Bucureştiului cele mai importante inaugurări anunţate sunt în Constanţa, Craiova şi Iaşi, unde vor fi livrate proiecte în care francezii de la Auchan vor deschide trei noi hipermarketuri.

Astfel, austriecii de la Immofinanz ar urma să finalizeze în acest an la Constanţa cel de-al cincilea mall al companiei din România - proiectul Maritimo -, în timp ce omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei Iulius Mall, ar urma să ajungă de asemenea la cinci malluri în portofoliu, ca urmare a deschiderii proiectului Palas din Iaşi. Cele două proiecte sunt începute de circa trei ani fiecare, dar lucrările au accelerat în ultimele luni după ce în perioada crizei ritmul a fost încetinit.

Al treilea proiect cu hipermarket Auchan din acest an ar fi la Craiova, unde doi acţionari ai companiei BelRom dezvoltă alături de proprietarii grupului Auchan un mall pe fosta platformă Electroputere. Potrivit celor mai recente informaţii, lucrările nu au fost începute la Craiova, dar acolo există deja o structură care va fi folosită în cadrul noului mall.

Alte două proiecte care ar urma să fie inaugurate până la sfârşitul anului sunt cel de-al patrulea proiect Galleria - cel din Arad - şi mallul omului de afaceri Dănuţ Prisecariu din Botoşani, denumit Uvertura, a cărui construcţie de asemenea a fost suspendată în timpul crizei.

Numărul de centre comerciale din România a ajuns în ultimii ani la peste 50 de unităţi având suprafeţe de peste 10.000 de metri pătraţi fiecare, cele mai mari proiecte fiind în Bucureşti - Cotroceni Park, Sun Plaza şi Băneasa Shopping City , Cluj (Polus Center) şi Timişoara (Iulius Mall).


Sursa

10 February 2011