Insula Sacalin este unul dintre locurile fascinante ale României. Este un loc în care timpul parcă a încremenit. O bucată de pământ pe care nimeni nu poate să o cumpere, deși mulți au încercat. Un tărâm rezervat naturii, casă pentru sute de specii de plante și animale pe cale de dispariție, sau rarisime. Totodată, Sacalin este locul care a schimbat istoria României, crescând suprafața țării cu șase kilometri pătrați.

41739-sacalin.jpgVestea că suprafața României a crescut cu șase kilometri pătrați, până la 238.397 de kilometri, este o informație cel puțin surprinzătoare, și greu de procesat. Cu toate acestea, este un fenomen cât se poate de natural și așteptat. Este încă unul dintre efectele spectaculoase al unui loc la fel de spectaculos: Insula Sacalin.

„Suprafața României crește permanent în zona Sacalin. De altfel, ne așteptăm ca în următoarele decenii, Sacalin să devină o peninsulă care să se întindă pe o suprafață mai mare decât insulele de acum, iar acesta este efectul natural al aluviunilor Dunării depuse de curenții marini. Se întâmplă schimbări similare și pentru râurile care fac frontieră cu statele vecine, precum Prut, Tisa sau Mureș, în momentul în care își schimbă cursul, dar mai ales pe țărmul Mării Negre, unde este efectul aluviunilor depuse”, explică Serghei Maximov, ghid turistic Delta Dunării.

Ultima actualizare de suprafață a României s-a făcut în anul 1971

Asemenea actualizări se pot face astfel o dată la câteva decenii. În România, de exemplu, ultima actualizare de acest gen a fost făcută în anul 1971, când s-a schimbat modelul de cartografiere oficială.

„Suprafața totală a teritoriului este de 238.397 km2. Suprafața totală a României a fost actualizată de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr.7/1996, cu modificările și completările ulterioare”, arată INS.

Insula Sacalin este rezervație naturală încă din anul 1938, iar de atunci, suprafața ei crește continuu. Inițial erau două insule care s-au lipit, iar cunoscătorii locului spun că doar câțiva ani ne despart de momentul în care insula se va uni cu continentul, în partea de Vest. Pe insula Sacalin au habitat peste 230 de specii rare de păsări, pești și plante rare sau imposibil de găsit în alte părți. Din acest motiv, zona nu se poate transforma în punct de atracție turistică, și nici nu poate fi dezvoltată imobiliar. Totuși, există atât turiști cât și oameni de afaceri care fac presiouni pentru a putea avea acces în zonă. Turiștii intră fraudulos în rezervație, cu riscul de a fi amendați, iar dezvoltatorii fac presiuni la autoritățile locale pentru a putea construi zona.

CITEȘTE ȘI:

Insula Sacalin, lângă Sfantu Gheorghe: pământul nou, imposibil de cumparat, pentru care mulți încalcă legea

11 October 2017