Nerezolvarea crizei datoriilor suverane pune în pericol interesul investitorilor internaţionali pentru statele europene, atrag atenţia analiştii internaţionali. Băncile nu sunt tocmai nerăbdătoare să investească în proiecte imobiliare, astfel că încep să prindă contur surse alternative de finanţare, pentru anul ce tocmai a început.

23351-euro_puzzle.jpgAşteptările investitorilor privind finanţarea, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare sunt în expectativă din cauza instabilităţii din Zona euro. Cu toate acestea, pieţele din fiecare ţară se comportă diferit, iar câteva anunţă chiar semnale pozitive pentru 2012. Indicatorul investiţiilor în active imobiliare dezvoltat de Ernst & Young la nivel european subliniază diferenţa foarte mare între atitudinile, obiectivele şi priorităţile investitorilor de la o ţară la alta. Deşi diferenţele de abordare între pieţele mature şi cele emergente sunt normale, anul acesta surprinde prin viziunile foarte diferite ale investitorilor din ţări precum Germania, Suedia şi Elveţia.

Atractivitatea pieţelor europene este, în continuare, ridicată

Peste 90% din investitorii intervievaţi în Germania, Suedia şi Austria consideră că ţările lor sunt atractive pentru investiţii imobiliare. Atractivitatea pieţei imobiliare este, de fapt, evaluată pozitiv de investitorii locali în majoritatea celor 12 ţări europene analizate. Este de subliniat, însă, faptul că pieţe emergente, precum Rusia şi Polonia sunt cotate la un nivel înalt în privinţa atractivităţii investiţiilor.

Previziunile privind tranzacţiile diferă puternic de la o ţară la alta

Aşteptările investitorilor diferă foarte mult de la o ţară la alta. Dacă 55% din investitori se aşteaptă la o revenire a volumelor tranzacţionate în Germania, Franţa şi Luxemburg, situaţia este la polul opus în Belgia şi Elveţia, unde 60% din investitori nu văd evoluţii încurajatoare în 2012. Aceste discrepanţe între viziunile investitorilor demonstrează diferenţele substanţiale care există între pieţele din fiecare ţară. Mai mult de atât, se evidenţiază necesitatea de a dezvolta strategii locale de investiţii, şi nu regionale.

Factori care influenţează evoluţia pieţelor

  • Îngrijorările privind inflaţia fluctuează. Două treimi din respondenţi sunt de părere că presiunile inflaţioniste vor influenţa investiţiile imobiliare. Motivul principal este aşteptarea investitorilor privind actualizarea preţurilor proprietăţilor imobiliare odată cu inflaţia, ceea ce ar putea stimula cererea şi apetitul investitorilor.
  • Instabilitatea din Zona euro va modera investiţiile. În opinia a 72% din investitorii intervievaţi, continuarea crizei datoriilor din Zona euro va avea un impact negativ asupra investiţiilor în active imobiliare. Deşi există şi în acest caz variaţii, opinia generală se menţine, iar dificultăţile din Zona euro continuă să fie percepute ca un factor descurajator.

Indicatorul investiţiilor în active imobiliare este dezvoltat de Ernst & Young pe baza unui sondaj realizat în decembrie 2011 împreună cu Economist Intelligence Unit. Raportul prezentat la începutul acestui an sumarizează aşteptările şi opiniile a 534 de investitori în sectorul imobiliar din 12 ţări europene.

CITEȘTE ȘI: SUA vrea să salveze proprietarii de la executare silită, printr-un program de ajutorare

 

9 February 2012