Insolvenţa ansamblului de locuinţe Terra Residence din Voluntari dezvăluie încă o dramă imobiliară trăită de oamenii care în perioada 2006-2008 visau cu ochii deschişi la o casă nouă, ca în Vest. Ei cumpărau locuinţe "off-plan" şi nici nu-şi puneau problema că ar putea pierde atât avansul, cât şi locuinţa.

16400-m-voluntar-cv.jpg"Erau refuzaţi oameni grei. Venise un om de afaceri care dorea să cumpere un penthouse pentru fiica lui şi a fost refuzat. Proiectul (Terra Residence - n.red.) este în cea mai frumoasă şi aerată zonă, lângă două păduri. Este linişte, mi s-a promis grădiniţă, Carrefour, Mega Image.

Mi s-a spus chiar că voi fi acţionar într-un restaurant din complex. Ulterior am aflat că aceleaşi promisiuni au fost făcute şi altor clienţi", spune revoltat Gabriel Dimirule, unul dintre clienţii proiectului Terra Residence din Voluntari, al cărui dezvoltator - firma Terra Vision - se află în insolvenţă, având datorii de 33 de milioane de euro.

Dimirule, om de afaceri, deţine un apartament într-unul din blocurile finalizate în cadrul proiectului Terra Residence. În 2008 el a mai plătit 80.000 de euro dezvoltatorului, o firmă controlată de omul de afaceri Daniel Thomas, pentru un apartament de 80 de metri pătraţi în care dorea să-şi mute mama.

"În aprilie 2009 mi-a spus cineva că Thomas a fugit din ţară", spune Corina Nichita, de profesie avocat, care a plătit alături de soţul ei, Gheorghe, fost magistrat, 75.000 de euro avans pentru un apartament de 130.000 de euro, în care dorea să se mute din apartamentul pe care îl avea închiriat în Dorobanţi cu 700 de euro lunar.

Proiectul a fost blocat, astfel că în loc să se mute în propriul apartament, soţii Nichita au schimbat apartamentul din Dorobanţi pe unul din proiectul Terra Residence, unde plătesc în continuare chirie, dar doar 400 de euro lunar.

"După 20 de ani de la revoluţie am crezut că putem da bani pentru un apartament. Erau oameni care trăiau fericiţi în primele blocuri finalizate. Din punctul de vedere legal, prostia este doar a mea că am dat nişte bani. BCR (principalul creditor, care are de recuperat 20 mil. euro de la Terra Vision - n.red.) se acoperă foarte bine de acte. Este doar o problemă morală. Banca trebuia să aibă grijă de felul în care erau folosiţi banii", spune şi Vasile Iustin, angajat într-o multinaţională, care la rândul său are blocaţi bani în acest dosar de insolvenţă. "Am fost naivi de bună-credinţă."

Per total, în jur de 60 de persoane au plătit avansuri de circa 2,4 milioane de euro pentru apartamente al căror viitor este în momentul de faţă incert.

Ce probleme mai au aceşti cumpărători?

Divizia de insolvenţă şi reorganizare judiciară a grupului PricewaterhouseCoopers (PwC) a întocmit un plan de reorganizare, votat de către BCR, ANAF şi unul dintre foştii angajaţi ai Terra Vision, prin care din cele trei blocuri nefinalizate în cadrul complexului două ar urma să fie vândute în stadiul actual, în timp ce la un al treilea ar urma să continue lucrările pentru vânzarea apartamentelor către persoanele care au antecontracte.

Clienţii sunt mulţumiţi de acest lucru, deoarece în condiţiile în care firma ar intra în faliment, cel mai probabil nu ar mai recupera niciun ban, dar preţurile stabilite în planul de reorganizare sunt diferite faţă de cele agreate iniţial de către clienţi şi dezvoltatorul imobiliar.

"Am acceptat să fim solidari cu banca pe această pierdere, în sensul că prin planul de reorganizare ne mai este recunoscută doar 60% din suma plătită. Cred că este primul caz în care se întâmplă aşa ceva. Problema este însă că spaţiile comune, care iniţial nu costau nimic, vor să ni le vândă la 800 de euro/metrul pătrat, în timp ce pentru noii clienţi preţul spaţiilor comune este de 400 de euro/metrul pătrat. În plus, ne obligă să cumpărăm şi terenul de sub bloc, la un preţ de 181 de euro/metrul pătrat, când preţul pentru proprietarii din blocurile finalizate este de 18 euro/metrul pătrat. Care este explicaţia? Ni s-a spus că noi suntem blocaţi în proiect, iar celorlalţi le vinde mai ieftin din motive economice, pentru a-i atrage în proiect", spune Dimirule.

"Planul de reorganizare, întocmit de PwC, a avut la bază ideea de a oferi antecontractanţilor posibilitatea de a achiziţiona apartamentele dorite şi de a recupera o parte importantă din avansul dat iniţial; alternativa ar fi fost intrarea societăţii în faliment, situaţie în care antecontractanţii nu ar mai fi putut recupera nimic din avansul acordat", spune Marius Zidaru, liderul departamentului de servicii de restructurare a afacerii în cadrul PwC România.

În aceste condiţii, cumpărătorii şi-au ajustat planurile de achiziţii, motiv pentru care dezvoltatorul va repartiţiona blocul pentru a construi locuinţe mai mici. "Din cei 75.000 de euro pe care i-am plătit îmi mai sunt recunoscuţi 39.000 de euro. În aceste condiţii, am zis că sunt de acord să cumpăr o garsonieră de 40 de metri pătraţi pentru care mi s-a spus un preţ de 39.000 de euro. Ulterior am aflat că în urma preţurilor «ascunse» garsoniera ajunge la 45.000 de euro plus TVA", spune Corina Nichita.

Pe de altă parte, clienţii spun că graficul de continuare a blocului în care ar urma să se mute este întârziat, în condiţiile în care autorizaţia de construire nu a fost obţinută, deşi în decursul acestei luni ar urma să fie reîncepute lucrările.

În ciuda acestui fapt, procesul de reorganizare a costat până în prezent 1 milion de euro, sumă nejustificată în opinia clienţilor.

"Acum creditorii spun că au cheltuit 1 milion de euro de la 1 iunie 2009 fără a avea vreun rezultat. Au angajat director executiv cu salariu de 5.000 de euro pe lună şi secretară cu 26 de milioane pe lună (lei vechi - n.red.). Planul de reorganizare a costat 50.000 de euro şi au angajat aceeaşi firmă de contabilitate ca şi înainte, în condiţiile în care în planul de reorganizare este menţionat că pentru Terra Vision contabilitatea a fost ţinută în mod defectuos", spune şi Gheorghe Nichita, fost magistrat. Ironic, clienţii spun că pentru o perioadă şi Sorin Alexandru Balint, partenerul lui Daniel Thomas în acest proiect, cu o participaţie de 10%, a fost angajat de PwC cu un salariu de aproape 5.000 de euro lunar, motivaţia oferită de reprezentanţii PwC fiind că Balint a fost angajat "pentru a se obţine informaţii de la el".

"Planul de reorganizare a fost redactat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare şi a fost făcut public înainte de votare, astfel încât toate părţile direct implicate au avut posibilitatea să se informeze şi să analizeze prevederile acestuia, precum şi să-şi exprime punctul de vedere în cadrul Adunării Creditorilor. Planul de reorganizare a fost votat de Adunarea Creditorilor şi a fost confirmat din punct de vedere al legalităţii de către judecătorul sindic", a mai spus reprezentantul PwC.

Nichita spune că reprezentanţii PwC au dat dovadă de lipsă de transparenţă şi spune că scopul legii insolvenţei este "să ajute atât creditorii, cât şi debitorii". "Nu ne-a anunţat şi pe noi transparent, pe mail, privind procesul de reorganizare."

"Am încercat să mai vorbim cu reprezentanţii băncii, dar din august nu mai vin în comitetul creditor. Am vrea şi noi să crească marja recunoscută din sumele plătite de noi de la 60% la 70-80% şi să mai scadă preţul la spaţii comune deoarece nu acesta este preţul pieţei", spune Corina Nichita.

Cine este însă Daniel Thomas, cel care deţine 90% din Terra Vision? "Părea un om impecabil, adventist, profesor de religie. Consider că angajaţii din jurul lui au greşit deoarece l-au asigurat că apartamentele se vor vinde ca pâinea caldă. El mai are şi alte apartamente în complex.

I-am cerut să îmi dea şi mie unul şi să renunţ la suma de la masa credală, dar nu a dorit", mai spune Corina Nichita. Daniel Thomas nu a putut fi contactat pentru informaţii.

"Eu ştiu că are o insulă şi în schimbul banilor i-am cerut să îmi dea şi mie un procent din ea, dar mi-a spus că insula este 11 luni pe an inundată şi s-a păcălit şi el când a cumpărat-o", spune Dimirule.

A făcut însă cineva plângere penală împotriva lui Thomas? "Eu, personal, nu. Dar există un dosar penal la DNA de doi ani. Am făcut memoriu şi la BNR, care ne-a înştiinţat că va face un control BCR-ului pentru a vedea cum a fost urmărită executarea proiectului."

De ce nu a făcut personal plângere penală? "Nu am dom'le încredere în justiţie", conchide Nichita, fostul magistrat.


Sursa

9 February 2011