Un dezvoltator din Drumul Taberei a fost chemat de clientii sai la Tribunal in aproximativ 60 de dosare.

16307-lnjk.jpgSatui de promisiuni si noi termene pentru finalizarea blocurilor de locuinte, tot mai multi cumparatori cer in instante anularea precon­tractelor sau chiar insolventa dez­voltatorilor. In foarte multe cazuri clientii profita de intarzierea lucrarilor pentru a scapa de contractele scumpe.

Din punct de vedere legal, razgan­direa clientului este perfect justificata atat timp cat un dezvoltator nu-si indeplineste sarcinile contractuale. De cele mai multe ori incalcarea clauzelor privind termenele de predare este un temei justificat pentru ca un client sa solicite desfiintarea sau rezolutiunea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara semnarii acestuia. Totusi, multi clienti apeleaza la solutia cererii declansarii procedurii de insol­venta, crezand ca in dorinta evi­tarii pu­bli­citatii ne­ga­tive, dezvoltatorii vor fi mai cooperanti in a se tocmi cu clientul.

D.C., beneficiar al unei locuinte con­tractate cu dezvoltatorul AND Cons­truct Consult (Grupo Lar), spune ca a apelat la solutia cererii declansarii procedurii de insolventa din cauza intar­zierii predarii imobilului contrac­tat. „Mi-au trimis o notificare prin care ma instiinteaza ca: „din pacate si in pofida tuturor efortu­rilor noastre de a finaliza lucrarile de construire pana la data estimata initial - 31 martie 2010, intar­zierile cauzate de conditiile meteo­rologice din aceasta iarna nu au putut fi recuperate. Prin urmare, in baza art. 5.3 din Antecon­tractul de vanzare-cumparare incheiat intre dumnea­voas­tra si SC AND CONS­TRUCT CONSULT SRL, va informam ca finalizarea lucra­rilor de constructie la imobilul achizi­tionat de dumneavoastra, prevazuta pentru 31 martie 2010, se amana pana cel mai tarziu la 30 iunie 2010, inainte de finalizarea perioadei de gratie prevazuta in Antecontract". Clientul AND Cons­truct Consult spune ca dezvol­tatorul a incercat sa-l convinga sa accepte transferul din faza II a proiectului Serena in faza I. „Am refuzat si le-am cerut banii inapoi pentru ca nu si-au indeplinit promisiunea de livrare. M-am consultat cu avocatul meu si am hotarat sa cer insolventa dezvoltatorului in vederea recuperarii sumei platite la sem­narea antecontractului", declara D.C. Pe de alta parte, D.C., recunoaste ca pre­turile ce­rute de dezvol­tator sunt mult prea mari fata de valorile actuale de pe piata locuintelor noi, de aceea se foloseste de acest prilej pentru a scapa de un contract foarte scump. „Cu avansul pe care l-am depus pentru o garsoniera in complexul Serena, astazi pot cumpara locuinta cu banii jos fara sa ma mai impumut", precizeaza D.C.

La tribunal

In situatia lui D.C. se afla in prezent mii de clienti la nivelul intregii tari. Numai la Tribunalul Bucuresti, in cazul a doi dezvoltatori se afla pe rol cateva zeci de dosare prin care creditorii cer fie rezolutiunea ante­con­trac­telor de van­zare-cum­parare, fie chiar insol­venta.

Unul dintre dezvoltatorii cei mai tarati prin tribunale este compania ELGI COM COF SRL. Din vara lui 2009 si pana in prezent societatea a fost chemata in instanta intr-un numar de peste 60 de dosare prin care se solicita executare silita, insolventa sau actiuni in reziliere.

Compania a inceput dezvoltarea unor proiecte rezidentiale in Sectorul 6 al Capitalei, cele mai cunoscute fiind ansamblurile Drumul Taberei Resi­dence sau Valea Oltului Residence unde preturile locuintelor plecau de la 1.200 euro/mp. In total, aproxi­mativ 40 de clienti si-au cerut banii achitati ca avans pentru locu­intele nelivrate, Tribunalul Bucuresti obligand dezvolta­torul la plata sumelor dato­rate clientilor sai.

Investitor strategic la Brasov

INR MANAGEMENT REAL ESTATE este unul dintre investi­torii strategici din judetul Brasov. Com­pania a anuntat in 2007 ca va investi peste 400 de milioane de euro pen­tru dezvoltarea proiec­tului imobiliar Silver Moun­tain la Poiana Brasov, ansam­blu cu terenuri de golf, hotel, aproximativ 1.000 de aparta­mente si vile. Casele si vilele Silver Moun­tain Brasov au fost promovate la preturi ametitoare ajun­gand la 1,2 mil. euro. In scopul dezvol­tarii proiectului, firma a contractat in 2009 un credit de 140 de milioane de euro de la BCR. Evident ca sosirea crizei imobiliare a dat peste cap planurile dezvoltatorului, iar cativa clienti au cerut rezolu­tiu­nea antecon­tractelor sau chiar insol­venta firmei. In total, la Tribu­nalul Bucuresti au fost initiate din 2009 pana in prezent 16 dosare civile vizand compania.

De cele mai multe ori, incalcarea clauzelor privind termenele de predare este un temei justificat pentru ca un client sa solicite desfiintarea sau anularea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara semnarii acestuia. Totusi, multi clienti apeleaza la solutia cererii de declansare a procedurii de insolventa, crezand ca in dorinta evitarii publicitatii negative dezvoltatorul va fi mai cooperant.


Sursa

3 February 2011