Sectorul construcţiilor resimte începerea primăverii: numărul lucrărilor de construcţii noi urcă puternic, cu 34% faţă de luna februarie,conform datelor Institutului Naţional de Statistică. În acelaşi timp, românii se preocupă intens şi de renovări, segment ce înregistrează creşteri semnificative, fie că este vorba de lucrări capitale sau lucrări mici, de întreţinere.

30309-ins.jpgActivitate intensă în piaţa construcţiilor, odată cu venirea primăverii. În luna martie, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă, cu aproape 30%, arată cea mai recentă analiză a Institutului Naţional de Statistică. Cea mai importantă creştere a resimţit-o segmentul lucrărilor de construcţii noi (+34,1%). De asemenea, creşteri semnificative s-au înregistrat şi la lucrările de reparaţii capitale (23,5%) şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (18,4%).  

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu doar 1%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+21,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,7%). Construcţiile noi au scăzut cu 5,6%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat creşteri la clădirile nerezidenţiale , cu 1,4%, şi la construcţiile inginereşti (drumuri, poduri, aeroporturi etc.), cu 1,2%. În acelaşi timp, clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,7%.

Primele trei luni ale lui 2013, mai slabe decât aceeaşi perioadă a anului trecut

În trimestrul I 2013, comparativ cu trimestrul I 2012, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a scăzut cu 4,1%.

  • S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+47,9%) şi  la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+12,9%)
  • Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 15,2%

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (cu 23,2%)şi la clădirile nerezidenţiale (cu 3,4%). La construcţiile inginereşti, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,4%.

 

CITEȘTE ȘI: Preţul iniţial scăzut se poate transforma în costuri finale ridicate. Cum evităm păcălelile constructorilor?

 

13 May 2013