Sectorul construcţiilor continuă traseul descendent, arată cea mai recentă analiză a Institutului Naţional de Statistică. Volumul lucrărilor de construcţii este mai mic decât cel înregistrat în aceeaşiperioadă a anului trecut.

34399-cerfp.jpgVolumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut în aprilie faţă de luna precedentă, cu 1,5%, potrivit celui mai recent raport emis de Institutul Naţional de Statistică. Creşterea este evidenţiată astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au urcat cu 3,3%, în timp ce lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,1%, iar lucrările de reparaţii capitale cu 0,4%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat creşteri astfel: clădirile rezidenţiale cu 4,1%, clădirile nerezidenţiale cu 1,9% şi construcţiile inginereşti cu 0,5%.

În acelaşi timp, volumul lucrărilor de construcţii (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) a înregistrat o scădere cu 4,7%, faţă de luna martie. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 15,1%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,3% şi lucrările de construcţii noi cu 7,0%. Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii la construcţiile inginereşti cu 7,8%, la clădirile rezidenţiale cu 6,6%, iar la clădirile nerezidenţiale cu 4,5%.

Sectorul construcţiilor a înregistrat o scădere şi faţă de aceeaşi perioadă a lui 2013, evidenţiază ultimul raport INS. Astfel, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a coborât cu 7% (ca serie brută) şi cu 6,1% (ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare). De asemenea, în primele patru luni ale lui 2014, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 9,2% (ca serie brută) şi cu 8,7% (ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare).

CITEŞTE ŞI: Bucureşti-Ilfov, zona cu cea mai însemnată creştere a numărului de autorizaţii de construire

 

12 June 2014