Apartamentele bucurestene s-au vandut cu 14,86% mai ieftin, in medie, in trimestrul doi al doilea din acest an, fata de perioada similara a lui 2010, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). In restul tarii, apartamentele s-au vandut cu 8,94% mai ieftin, pastrand aceeasi perioada de comparatie.

21876-ins-apartamentele-s-au-ieftinit-cu-15-in-bucure.jpgFoarte important, cifrele de la Statistica indica pretul declarat de tranzactionare, si nu pretul cerut de proprietari.

In privinta caselor, cererea a fost mai redusa. Nici ofertele nu sunt insa numeroase iar frecvent, proprietarii tin de pret. In plus, casele se incadreaza mai greu in programul guvernamental „Prima Casa", ca urmare a preturilor mai ridicate, in special la oras. Aceste aspecte justifica in buna masura faptul ca ieftinirea in cazul caselor de la oras a fost in medie de doar 6% (mai precis 6,12%, conform datelor de la INS).

Prelucrarea datelor s-a facut pe baza tranzactiilor autorizate de birourile notariale, conform declaratiilor facute de proprietari. Cifrele de la Statistica se bazeaza pe pretul declarat de tranzactionare, si nu pe cat cer proprietarii. Acesta poate fi un mare avantaj, daca tinem seama de faptul ca in aceasta perioada preturile de tranzactionare pot sa difere mult de preturile de strigare. Un alt avantaj al datelor de la Statistica este ca iau in calcul foarte multe tranzactii, din intreaga tara.

Exista insa si dezavantaje. Acestea sunt date de faptul ca exista si situatii in care informatiile declarate sunt cele reale. Totusi, abaterile sunt tot mai putin in ultima perioada, date fiind noile grile notariale. Pe de alta parte, rezultatele se refera doar la medii foarte generale. Nu putem afla astfel scaderile pentru apartamente cu un anumit numar de camere si nici diferentele de la un cartier la altul. Aceste rezultate indica totusi amploarea trendului de scadere a preturilor, in general.

De la pretul cerut de proprietari pana la pretul de vanzare efectiv este o cale lunga. Astfel, cel mai recent raport al anunturiparticulari.ro. indica faptul ca proprietarii sunt mai „zgarciti" la a lasa din pretul de strigare acum fata de anul trecut. Luand in calcul primele zece luni ale anului curent, pretul de strigare a variat mult mai putin decat in primele zece luni ale anului trecut.

Mai precis, conform raportului invocat mai sus, proprietarii au lasat la pretul de strigare pe garsoniere doar 2% in primele 10 luni din 2011, in timp ce in perioada similara din 2010 au lasat 8%. In acelasi registru al preturilor cerute de proprietari si nu cele de vanzare, apartamentele de doua camere s-au ieftinit anul acesta cu numai 3%, iar in 2010 cu 12%. Aceeasi tendinta se manifesta si in cazul apartamentelor de 3 camere care s-au ieftinit cu numai 1% in 2011, dar cu 9% in aceeasi perioada din 2010.

In continuare, exista o ruptura intre cat cer proprietarii si pretul de vanzare efectiva (chiar daca in cele de mai sus, perioadele de comparatie sunt usor decalate).

Revenind insa la pretul de vanzare, observam ca si in primul trimestru al anului, apartamentele din bucuresti s-au ieftinit cu aproape 15% (mai exact cu 14,16% in medie), iar in tara cifrele au aratat ieftiniri aproximativ la fel cu trimestrul al doilea. Putem spune deci ca, in cazul apartamentelor din Capitala, preturile declarate de vanzare si-au pastrat aproximativ acelasi ritm de ieftinire anuala in jurul valorii de 15%.


Sursa

9 November 2011