Betonul, baza dezvoltării orașului modern, este extrem de util dar și cel mai periculos material de construcție. Împreună cu cimentul, ne fac orașele gri, sunt responsabile pentru efectul de seră și cresc alarmant nivelul poluării. De cealaltă parte, avantajele sunt atât de mari încât betonul, împreună cu cimentul, au rămas materialele dominante de construcție încă din vremea revoluției industriale, la începutul secolului al 19-lea. Acum însă, schimbarea se impune drept necesară, iar soluții alternative, poate chiar rustice, își fac loc în peisajul modern.

38084-beton.jpgPotrivit statisticilor, industria construcțiilor este responsabilă pentru 40% din emisiile de dioxid de carbon, la nivel mondial. Materialele de construcție au un impact major asupra climatului, iar numărul celor interesați de schimbare este insignifiant. Totuși, pe măsură ce crește presiunea asupra resurselor naturale și a dezechilibrelor climatice, oamenii de știință și arhitecții se întorc spre natură, în căutare de soluții.

Unul dintre cele mai recente produse alternative se numește Dupe, este format în principal din nisip și uree. Este invenția revoluționară a unui student din Scoția. Este vorba despre un produs cu o structură la fel de puternică precum betonul, dar nu produce gaze cu efect de seră. Procesul de producție folosește doar o șesime din energia folosită în producția betonului și este complet biodegradabil. În plus, poate fi făcut cu ușurință de către oricine, oriunde”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marcela Tudoran, arhitect Cosus, companie de construcții sustenabile.

Produsele alternative funcționează impecabil în laborator, dar există dubii referitoare la cum se comportă ele în natură

Problema este că acest produs, la fel ca multe produse alternative, nu este încă gata să fie folosit în construcții. Rezistența lor a fost dovedită în laborator, dar rămâne de demonstrat dacă structurile ridicate prin aceste metode alternative rezistă și naturii. Unii dintre cei mai reputați ingineri ai lumii au decis totuși să folosească aceste materiale alternative în proiecte-record.

În cazul Wilshire Grand Tower, de exemplu, un zgârie-nori care va deveni cea mai înaltă clădire din Los Angeles, constructorii au înlocuit un sfert din cantitatea de ciment cu produsul numit Fly Ash, respectiv reziduurile provenite din arderea cărbunelui din două fabrici. Un alt caz aplicat găsim în Japonia, unde în 2011, după tsunami, când se căutau metode mai rapide de construcție decât cimentul, care se usucă greu, s-a apelat la injectarea de dioxid de carbon în silicat. A apărut astfel un material de construcții carbon-negativ, cu o rezistență de tracțiune dublă față de cărămidă”, continuă arhitect Marcela Tudoran.

Cânepa, ciupercile, deșeurile agricole sau chiar cele menajere au fost folosite pentru înlocuirea betonului

Printre materialele alternative luate în calcul de arhitecți și constructori se numără și cânepa, ciupercile, deșeurile agricole sau chiar cele casnice, sau chiar clasicele paie, care sunt folosite atât pentru structură, cât și pentru izolare. În condițiile unei schimbări iminente, chiar și fabricile de beton au început să caute soluții pentru o eficientizare a produsului pe care îl vând. Dar aceste cazuri sunt izolate.

Noi, inginerii, constructorii, arhitecții, suntem cunoscuți drept oameni reticenți la schimbare. Nouă ne place să folosim materiale despre care știm exact cum se comportă în timp și că livrează la nivelul așteptărilor proprietarilor. Betonul și cimentul sunt materiale durabile și bune izolatoare, reduc risipa de energie și apă. Cunosc o singură companie care oferă o alternativă ecologică pentru ciment. După 20 de ani de cercetări, a reușit să facă un produs carbon-neutru. 20 de ani de timp, resurse și energie pe care vă zic sincer că prea puțini sunt dispuși să le sacrifice”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marian Axinte, constructor Sofical.

O altă perspectivă include transformarea cimentului și betonului, nu eliminarea lui din procesul de construcție. arhitecții, designerii și consumatorii ar trebui să înceapă să privească cele două materiale drept resurse valoroase pentru multiple situații. De exemplu, betonul poate fi reciclat și transformat în blat de bucătărie, protejând astfel granitul din munți și cariere. De asemenea, pot fi încurajate anumite proiecte arhitecturale care repoziționează betonul, evitând procedee înalt consumatoare de energie care implică puverizarea sau arderea acestuia. Noi abordări, cu un accent pe utilizare strategia sau refolosire, pot schimba reputația betonului, făcându-l un material sustenabil, non-poluant.

CITEȘTE ȘI:

31 August 2015