In 25 din 35 cele mai importante state rezidentialul s-a ieftinit in primul trimestru, in Romania locuintele au scazut cu 13,1% in ultimele 12 luni. Piata globala a locuintelor a luat un nou viraj, intorcandu-se de unde a plecat dupa scurtul boom al preturilor petrecut in cursul a 6-8 luni din 2010.

18810-ireland-dublin-urban-landscape-georgian-style-b.jpgConform celui mai recent sondaj realizat de Global Property Guide (GPG) privind preturile pentru locuinte, din 35 de tari importante ale caror piete au fost moni­to­rizate in ulimii ani, statistica arata o imbunatatire a preturilor spre finalul trimestrului I in 14 state (ajustat cu inflatia), in timp ce in 21 de tari au avut loc reduceri de preturi. Prin urmare, tendinta generala a pretului in ultimele 12 luni a fost de scadere. Analistii spun insa ca actorii din imobiliare ar trebui sa-si faca griji in continuare deoarece datele pentru trimestrul I al acestui an arata o inrautatire a indicilor preturilor reziden­tia­le la nivel global.

Astfel, in primul trimestru din 2011, preturile au crescut in 10 tari, dar au scazut in 25. Diferenta nu este data de sezonalitate, deoarece comparatia se face cu tri­mes­trul I 2010, cand 20 de tari consemnau cresteri ale preturilor la locuinte si numai in 15 state acestea aratau scadere. Dupa cum arata previziunile pentru inflatie si evolutia dobanzii de referinta, este putin probabil ca restul de 9 luni sa aduca vreo imbunatatire a segmentului rezidential in lume.

Pietele din Asia fac nota discordanta

Insa parcursul pietei nu este mono­ton, tarile emergente din Asia conti­nuand sa surprinda lumea cu in­cre­di­bila forta de crestere. Un exemplu este Hong Kong, unde imobilele de locuit s-au scumpit cu 19% in ultimele 12 luni, cu 28% anul precedent si circa 5% in trim. I al acestui an.

In Europa, piata cu cea mai slaba „prestatie" este Irlanda. Preturile locuin­telor au scazut in aceasta tara cu 13% in decursul ultimelor 12 luni si cu 13,6% in 2010. Pe locul 2 se situeaza Romania. In tara noastra, desi anul a debutat cu ex­trem de mult optimism, pana la urma pre­tul la imobilele de locuit a crescut in pri­mul trimestru cu doar 1,2% in Bucu­resti si cu 0,95% la nivel national. Rezul­ta­tul ultimelor 12 luni indica o scadere de 9,6% a pretului la locuinte in Capitala si de 13,1% la nivelul tarii (procent nea­jus­tat cu rata inflatiei). In 2010, ieftinirea a fost de 12,7% in Bucu­resti, respectiv -14,8% in tara. Analistii locali nu cred ca preturile la locuinte vor scadea mult in acest an, rata de depreciere a valorii imobilelor de locuit urmand sa fie com­pu­sa dintr-o singura cifra. Pe de alta par­te, indicii rezidentiali pe primul tri­mestru sunt foarte aproape de zero, de aceea este posibil ca, in urma aplicarii unor coeficienti de ajustare (rata inflatiei, cursul de schimb valutar), ci­frele reale ale pietei de case din Romania sa fie de fapt tot pe minus. De altfel, in multe tari, chiar daca rapor­tarile arata cifre ale cresterii, calculele in termeni reali, ajustate cu rata inflatiei, rastoarna tabelele.

Spre exemplu, in Marea Britanie, trimestrul III al anului trecut a adus o crestere de 4,5% a preturilor in reziden­tial, in termeni reali, acestea s-au con­tractat cu 0,8%. In Taiwan, in acelasi inter­val de timp, piata a crescut cu 7,3%, insa in termeni reali a scazut cu 1%, la fel si in Africa de Sud (4,8%, versus -1,1 real) si exemplele pot continua.

Randamentele (yield-urile) recupereaza

Tendinta generala de scadere a preturilor are insa ca efect recuperari ale randamentelor (yield-urilor) rezidentiale in unele tari europene. Astfel, la Istanbul se gasesc randamente destul de bune acum, chiar si pentru apartamentele mai mari (6,6%), de 120 mp, aflate intr-un district popular precum Besiktas.

In celalalt capat al Europei, la Copen­haga, piata se afla in convalescenta, desi strainii nu pot cumpara proprietati rezidentiale. In Marea Britanie si la vecinii bulgari randamentele sunt in crestere.

In schimb, randamentele continua sa sufere in Asia, unde preturile si-au mentinut tendinta de crestere, mai ales in China (inclusiv Hong Kong). In America Latina preturile continua sa creasca puternic pentru al cincilea an consecutiv, cele mai relevante exemple fiind Columbia si Uruguay. Inflatia este crescuta si segmentele rezidentiale sus­pect de atractive in Argentina si Brazilia.


Sursa

31 May 2011