Majoritatea caselor din Bucureşti sunt aproape de vârsta casării, iar 35% din proiectele anunţate nu vor fi finalizate anul acesta. Chiar dacă la prima vedere în piaţa imobiliară se fac foarte puţine tranzacţii, specialiştii spun că necesarul de locuinţe rămâne în continuare foarte mare.

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), în decembrie 2008, numărul total de locuinţe existente în Bucureşti şi în zonele periurbane era de 908.372.

Dacă raportăm numărul total de camere existente în acest moment (2.326.581) şi dacă presupunem că acestea ar fi locuibile şi locuite, ar rezulta că 1,1 locuitori ai Bucureştiului folosesc aceeaşi cameră.

Prea puţine şantiere

În condiţiile în care o mare parte dintre proiectele anunţate cu surle şi trâmbiţe de constructori au fost îngheţate, cererea de locuinţe va continua să fie în următorii ani mai mare decât oferta.

„În acest moment, avem aproximativ 150 de proiecte anunţate în Bucureşti, dintre care 65% au mari şanse de finalizare. Asta înseamnă că, în 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinţe noi în Bucureşti.

Raportat la numărul de locuitori din Bucureşti şi zonele periurbane (2.550.000), putem vorbi de un disponibil de o locuinţă la 318 oameni", explică Vlad Vlăsceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn).


Sursa

13 October 2009