Guvernul va discuta duminică normele metodologice.Planul va porni peste o lună, cu o capacitate de doar 20% din necesar

Infrastructura pentru Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM) va crea o infrastructură separată pentru derularea Programului "Prima casă", care va fi operaţională integral în câteva luni, dar programul va putea porni în următoarele 30 de zile, cu o capacitate de 20% din necesar.

"Pentru Programul «Prima casă» este nevoie de o infrastructură total diferită faţă de ce avem acum. Trebuie organizate toate departamentele, inclusiv contabilitatea va fi separată.

Probabil ne va lua câteva luni pentru a atinge nivelul optim, dar în prima lună vom putea deschide programul cu circa 20% din necesar", a spus preşedintele FNGIMM, Aurel Şaramet.

El a explicat că, deşi fondul va funcţiona doar ca un intermediar privind garanţia statului, va avea în atribuţie urmărirea întregului proces, precum şi evoluţia creditelor, ceea ce presupune un efort considerabil.

Şaramet a afirmat că nivelul comisioanelor va fi mult mai mic decât în cazul garanţiilor acordate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, dar că încă nu s-a stabilit cifra finală.

Guvernul se va reuni, duminică, în şedinţă, printre altele pentru a discuta normele metodologice de aplicare a Programului "Prima casă".

Executivul va fixa dobânzi şi comisioane maxime practicate de bănci în cadrul acestui program, iar pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, sumă garantată de stat, cumpărătorul va acoperi diferenţa din resurse proprii.

Băncile vor putea acorda credite în Programul "Prima casă" de cel mult 60.000 de euro, iar pentru locuinţele mai scumpe clienţii vor aduce "bani de-acasă", a declarat, ieri, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet.

Pentru locuinţele mai scumpe, diferenţa va fi suportată de cumpărător

"Credite mai mari de 60.000 de euro nu vor fi date în Programul «Prima casă». Ce este peste 60.000 euro, clientul trebuie să vină cu banii de-acasă. Vrea o casă mai scumpă, vine cu banii!", a spus Şaramet.

El a confirmat astfel informaţiile potrivit cărora normele de aplicare a Programului "Prima casă" vor stabili că pentru locuinţele mai scumpe de 60.000 de euro, plafonul garantat de stat, clientul trebuie să aducă diferenţa de valoare din resurse proprii.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va acorda garanţii în Programul "Prima casă" în numele şi contul statului, în limita aprobată prin Ordonanţa de Guvern.

Guvernul va aproba o convenţie-tip pe care băncile interesate de "Prima casă" trebuie s-o semneze

Totodată, Guvernul va aproba, prin hotărâre, o convenţie-tip pentru plan, care va prevedea condiţiile de intrare în program şi va fi semnată de toate băncile interesate să participe la acest proiect, a mai declarat, ieri, Şaramet.

Sursa

12 June 2009