Dezvoltarea inelului median al Capitalei este importantă dacă Bucureştiul vrea să devină o metropolă europeană, în care există o concentrare importantă de servicii. Este opinia lui Dorin Ştefan, unul dintre cei mai importanţi arhitecţi din piaţă.

26293-dorin_stefan_as_21938400.jpgCapitala are o infrastructură relativ bine dezvoltată în zona centrală. În rest, este nevoie de multă muncă, afirmă arhitectul Dorin Ştefan.

"Inelul median mi se pare foarte important, pentru că noi, dacă vrem să ne situăm ca metropolă europeană, acest lucru înseamnă o concentrare importantă de servicii. Pentru o concentrare de servicii, trebuie să ai infrastructură." Dorin Ştefan, arhitect.

Primarul Sorin Oprescu a spus că doreşte să circule pe porţiunea nordică a inelului median, cunoscută şi ca autostrada suspendată, până la sfârşitul mandatatului. Arhitectul Dorin Ştefan crede că dacă se va întârzia mai mult, proiectul riscă să devină inutil din cauza apariţiei altor nevoi sau a finalizării altor proiecte.

"Mă şi gândesc, când ne propunem să facem lucruri relativ simple, dar ne gândim: avem oare timp în 2-3 ani să le facem? Păi nici nu trebuie să dureze mai mult, fiindcă degeaba le facem."

În opinia arhitectului, României îi lipseşte o unitate legislativă în domeniul urbanistic, fapt ce crează un haos între planul urbanistic general al Bucureştiului şi cele locale. Membru în Comisia Tehnică de Urbanism a Capitalei, Dorin Ştefan afirmă că a observat aproape constant blocaje de acest gen în ultimele 2 decenii. Soluţia ar fi una singură.

"Un caz ideal în care şi primăria, şi Guvernul, ar fi de aceeaşi culoare politică pentru câţiva ani ne-ar ajuta să punem la punct măcar acest arsenal juridic cu care să putem începe şi să-i dăm coerenţă Planului Urbanistic General."

Deocamdată, facem compromisuri numai ca să cârpim ceva, nu ca să construim ceva de lungă durată, spune arhitectul Dorin Ştefan.

 

Sursa

7 September 2012