În Roman, numărul tranzacţiilor a scăzut cu mai mult de 60%, comparativ cu acum trei ani. Cu toate acestea, consultanţii imobiliari nu se plâng: se tranzacţionează, în continuare, apartamentele cu două camere, a crescut cererea pe piaţa chiriilor, iar terenurile se tranzacţionează rar, dar la preţuri relativ ridicate.

21910-primaria_roman.jpgÎn oraşul Roman, segmentul apartamentelor înregistrează cea mai mare activitate. Dar asta şi pentru că a fost impulsionat de programul guvernamental, conform consultanţilor imobiliari din zonă. Cu toate acestea, ultima ediţie a avut mult mai puţin succes faţă de ediţiile anterioare, astfel că, la momentul actual, cei mai mulţi cumpărători achită cu banii jos.

„Prima Casă a ajutat mult piaţa, deşi nu au mai fost aşa mulţi clienţi la ultima ediţie. Deşi durează mult până este aprobat dosarul, clienţii au primit bine acest program. Circa 30% dintre ei apelează la programul susţinut de stat, iar restul achită cu bani gheaţă. Probabil că ar apela şi la alte tipuri de credite ipotecare, dar pentru că este avansul foarte mare, puţini îşi permit", spune Amalia Antochi, administratorul agenţiei Best Imobiliare.

Preţ mediu pentru apartamente:

  • Garsonieră - 10.000 euro
  • Apartament cu două camere - 15.000 euro
  • Apartament cu trei camere - 25.000 euro

„Diferenţele de preţ ajung şi la 20%, între apartamentele amplasate în centru şi cele de la marginea oraşului. Bineînţeles, contează extrem de mult şi modernizările aduse apartamentului, dar şi cât de bine este utilat. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, amplasate în zone centrale", susţine managerul unei agenţii imobiliare din Roman.

Terenurile au căpătat un aer exclusivist

În cazul terenurilor, preţul a reuşit să se menţină mult mai bine decât în cazul apartamentelor, spun consultanţii imobiliari. Cumpărătorii se aşteptau ca preţul loturilor de teren să scadă simţitor, ca şi la apartamente, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel că, în ultimul timp, terenurile au căpătat un aer exclusivist.

„În 2007-2008, toată lumea îşi cumpăra un teren, cu gândul că mai vedeau cu ce îşi vor construi casa. Din cauza crizei, am devenit mult mai pragmatici, nu cumpărăm un lucru doar pentru a-l lăsa acolo", spune Amalia Antochi.

Oraşul este structurat în aşa fel, încât în zona centrală nu sunt permise construcţiile de case. Dar, ca în orice oraş, există zone cu caracter rezidenţial, unde preţul unui metru pătrat poate ajunge şi la 120 euro. Pe de altă parte, există zone la fel de frumoase, dar fără acelaşi renume, unde preţului unui metru pătrat este de 30 euro sau chiar mai jos.

Interesul pentru terenuri a depăşit aria oraşului, astfel că s-au dezvoltat foarte mult zonele limitrofe. În Cordun, preţul mediu este de 8 euro/mp, de la peste 20 euro/mp, cât era acum trei ani. Zona este apreciată în rândul celor care doresc să îşi construiască o casă, deoarece aici există utilităţi. O altă comună dezvoltată este Horia, spun consultanţii imobiliari, unde preţul mediu este între 10 şi 15 euro/mp, faţă de peste 30 euro/mp, cât era în 2008.

Oferta de locuinţe de închiriat nu poate acoperi cererea, care a crescut brusc

În Roman nu a existat niciodată o cerere foarte mare pentru locuinţe de închiriat. Până acum, tendinţa era de împroprietărire, dar odată cu vremurile grele pe care le traversăm, cererea pentru închirieri a crescut rapid. Dar piaţa nu era pregătită pentru aşa ceva.

„Până acum trei ani, oricine putea să meargă la bancă, să ia un credit şi să îşi cumpere propriul cămin. Astfel că oferta de locuinţe de închiriat era mică. Acum, cererea este mare, dar nu există ofertă pe măsură, pentru că nimeni nu s-a gândit să investească în domeniul acesta", susţine administratorul Best Imobiliare.

  • Garsonieră - 80 euro/lună
  • Apartament cu două camere - 100-120 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - 120-150 euro/lună

„Noi nu avem în baza de date îndeajuns de multe apartamente încât să acoperim cererile. Dar deşi în ultima vreme a crescut cererea pentru apartamentele de închiriat, preţul nu a urcat proporţional. Cele mai căutate rămân garsonierele şi apartamentele cu două camere", încheie managerul unei agenţii imobiliare din Roman.

CITEŞTE ŞI: În Giurgiu, a crescut numărul tranzacţiilor, dar preţurile se negociază puternic


11 November 2011