Industria construcţiilor este în aerFirmele din construcţii mizează pe banii clientului

Efectele crizei financiare mondiale se resimt din ce în ce mai mult şi în România. Dacă în luna septembrie guvernanţii românii declarau că economia românească nu va fi afectată direct, acum toţi încearcă să o scoată din impas şi vin cu măsuri anticriză. Din cauza dificultăţilor economico-financiare şi mai ales din pricina blocajului creditării, majoritatea ramurilor industriale reuşesc cu greu să facă faţă presiunilor şi  condiţiilor nefavorabile.

 Băncile nu mai sunt o sursă sigură de venituri

Criza financiară internaţională are un impact direct asupra industriei construcţiilor, cât şi unul indirect. Astfel, pe lângă faptul că firmele nu mai pot obţine finanţare, muncitorii români plecaţi în străinătate, acum se întorc în ţară solicitând locuri de muncă în acest domeniu, în care nu se poate vorbi despre o criză de personal.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, ne-a declarat că, în momentul de faţă, în industria construcţiilor cuvântul de bază este prudenţa. ''Principala problemă din industria de profil este reprezentată de disponibilitatea finanţării pentru anul viitor. Aici există două posibilităţi, atât timp cât problemele financiare se accentuează, unele proiecte vor fi anulate din lipsă de fonduri, iar în cazul altora va fi redusă valoarea investiţiei. Acestea ar fi printre primele efecte pe termen scurt care se simt pe piaţa construcţiilor'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Laurenţiu Plosceanu.

Mai mult decât atât, preşedintele ARACO a subliniat faptul că singura modalitate de finanţare pe piaţa construcţiilor, ar fi în acest moment banii clientului. ''În cazul finanţării, aceasta ar putea veni pe trei căi, şi anume: fie de la beneficiar, fie din surse bancare, fie din resursele financiare interne. Dar ţinând cont de blocajul creditelor, şi cum sprijinul bancar este esenţial, atunci singurul mod de a obţine finanţare ar fi direct de la client. Prin urmare, în momentul de faţă, singura modalitate de finanţare este cea de la beneficiar, deoarece în cazul unei firme care se confruntă cu probleme, o finanţare din resurse proprii ar dezechilibra şi mai mult situaţia actuală'', a explicat Plosceanu.

 Mai puţini muncitori -  în domeniul construcţiilor

Construcţiile, domeniul în care lucrează 423.000 de oameni, se vor "adapta" şi ele la o piaţă în cădere. Laurenţiu Plosceanu a declarat că e posibil să rămână doar 370.000 de angajaţi în acest sector, la începutul lui 2009.

Nu doar românii care lucrează peste hotare în sectorul construcţiilor vor rămâne şomeri, ci şi angajaţii din România. Scăderea investiţiilor în proiectele imobiliare şi a ritmului de construcţie va face ca, la începutul anului viitor, numărul salariaţilor care vor intra în şomaj tehnic să depăşească cifra de 53.000. "E firesc să fie aşa, pentru că în perioada noiembrie-decembrie apare o adaptare a numericului necesar. Disponibilizările au început în foarte multe zone ale ţării. Din cei peste 420.000 de angajaţi acum, e posibil să rămână doar 370.000 la începutul lui 2009. Cererea de muncitori se reduce pe final de an. Peste 53.000 de angajaţi din construcţii vor fi trimişi în şomaj până la începutul lunii ianuarie şi alţi 35.000 de muncitori pot fi disponibilizaţi în primele luni ale anului viitor, urmând să primească 75% din salariu din ianuarie până în martie 2009", a anunţat reprezentantul ARACO.

Totodată, Plosceanu ne-a mai spus că, în condiţiile în care majoritatea românilor de peste hotare se întorc în ţară, nu se poate vorbi despre lipsa forţei de muncă în construcţii, ci despre lipsa mâinii de lucru calificate. ''În plus, dacă la începutul anului vorbeam despre o criză a forţei de muncă atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, în acest moment putem spune că există o criză doar de personal calificat. Mai mult, venirea iernii va determina unele firme să facă şi mai multe disponibilizări, ceea ce va creşte numărul şomerilor din construcţii'', a mai declarat acesta.

 Criza taie din primele de Sărbători

 De asemenea, Laurenţiu Plosceanu a mai menţionat şi faptul că angajatorii din construcţii, pentru a-şi mai diminua din pierderi, nu vor mai acorda prime de Sărbători angajaţilor. ''Pe lângă faptul că unele investiţii au fost anulate, se va modifica şi managementul cheltuielilor. Astfel, primele, plăţile de concediu, organizarea anumitor evenimente speciale pentru această perioadă vor fi amputate. Prin urmare, trebuie să existe un management corect al cheltuielilor'', a mai spus acesta.

În plus, antreprenorii din construcţii îşi pun speranţa în noul Guvern de a reduce fiscalitatea din România şi, astfel, ajutând majoritatea firmelor din domeniu de a rezista pe piaţă. ''Noul guvern trebuie să acorde facilităţi, cum ar fi: scăderea TVA sau neimpozitarea profitului pentru anumite categorii de lucrări şi de investiţii. Este cert că această criză financiară şi economică are un efect imediat asupra antreprenorilor din industria construcţiilor şi în momentul de faţă se poate spune că 10-15% din această industrie se află în zona de protecţie socială'', a mai spus preşedintele ARACO.

20 November 2008