Industria cimentului, locomotiva pietei constructiilor, se opreste pentru prima oara in ultimii cinci aniPiata locala a cimentului, driver-ul sectorului constructiilor din ultimii ani si unul dintre cele mai profitabile segmente ale materialelor de constructii, va stagna sau va inregistra chiar o scadere in 2009, dupa cinci ani ani consecutivi de cresteri cuprinse intre 15% si 30%, avans alimentat, in principal, de deficitul de locuinte, centre comerciale si spatii de birouri din Romania.

Desi jucatorii din domeniu estimau o dublare a pietei cimentului la nivelul anului 2012, efectele crizei financiare prognozate pentru acest an, manifestate prin reducerea drastica a investitiilor imobiliare, amanarea mai multor proiecte si dificultatile legate de obtinerea creditelor bancare, atat pentru investitori, cat si pentru clientii finali, ii determina pe producatorii locali de ciment, Lafarge, Holcim si Carpatcement, sa fie sceptici in privinta unui ritm superior de crestere a pietei comparativ cu anii precedenti, mizand, in acelasi timp, pe demararea proiectelor mari de infrastructura.

"In 2009 vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei de ciment, deoarece lipsa lichiditatilor si accesul dificil la produsele de finantare vor avea un impact important asupra consumului. Ca urmare a stagnarii sectorului rezidential, pe fondul accesului mai dificil la credite, speram ca lucrarile de infrastructura si lucrarile agroindustriale sa fie motoarele principale de crestere pentru industria constructiilor, insa si aici intervine problema lipsei de lichiditati, daca nu vor putea fi accesate fonduri europene.

In ansamblu, estimam ca in 2009 piata constructiilor va inregistra o crestere de 0-2% comparativ cu 2008", declara Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding si presedintele patronatului din ciment, CIROM.

Stagnarea pietei este anticipata si de directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth. "In 2009, asteptam o cerere constanta sau mai mica de materiale de constructii in comparatie cu anul trecut, din cauza lipsei fondurilor de investitii disponibile. Cu toate acestea, deblocarea creditarii si realizarea proiectelor de infrastructura pot avea un efect imediat asupra cererii de materiale de constructii", afirma Wirth.

In pofida prognozelor negative, producatorii vor continua in acest an investitiile de extindere a capacitatilor incepute in anii precedenti, sub rezerva de a le amana temporar, in functie de evolutia pietei.

Sursa

20 February 2009