Institutul Naţional de Statistică va publica, pentru prima dată, la sfârşitul acestei luni, indexul promis încă din anul 2008, care va fi diferit pentru case şi apartamente.

Românii vor şti exact cum evoluează preţurile caselor şi ale apartamentelor chiar începând cu sfârşitul acestei luni.

Atunci, Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica pentru prima dată mult aşteptatul indice imobiliar, promis încă din 2008.

Va fi dat publicităţii „un indice pentru trimestrul I din 2010 faţă de media anului 2009", spune, pentru EVZ, Cristiana Mali, directorul Direcţiei de statistică a preţurilor bunurilor de consum şi a serviciilor din cadrul INS.

Indicele va fi calculat şi publicat trimestrial. Atenţie însă, nu vă aşteptaţi să vedeţi un catalog de preţuri. Indicele imobiliar va fi un fel de „inflaţie a pieţei imobiliare" care va arăta doar cât de puternică este tendinţa preţurilor locuinţelor de a creşte sau a scădea.

De altfel, şeful instituţiei, Vergil Voineagu, nu exclude ca, în timp, INS să publice şi o statistică a preţurilor imobiliare, însă numai după perfecţionarea metodologiei şi stabilizarea pieţei.

Cum va arăta noul index

În cazul caselor, va fi câte un indice separat pentru mediul urban şi pentru mediul rural. Pentru apartamente se va face distincţia între Bucureşti şi restul ţării, ne-au declarat reprezentanţii Statisticii. De ce se calculează indici diferiţi pentru case şi apartamente? Deoarece sunt luate în calcul diferite caracteristici care determină scorurile în cazul celor două forme de locuinţe.

„Pentru case, caracteristicile care influenţează evoluţia preţului sunt zona, suprafaţa, materialul de construcţie, cât de veche sau de nouă e, dacă are curte sau nu, cât de mare este şi dacă are sau nu garaj. La apartamente este vorba de anul construcţiei, din ce materiale e făcut, în ce tip de bloc e situat, la ce etaj", explică Cristiana Mali.

Nu va influenţa piaţa

Reprezentanţii companiilor imobiliare spun că noul indice pe care îl va publica INS va fi benefic pentru piaţă, însă nu o va influenţa decât în măsura în care va reuşi să contureze o tendinţă a preţurilor.

„Indicele imobiliar ar putea influenţa piaţa dacă se va constata că descrie un trend crescător sau descrescător timp de două, trei, patru sau cinci ori la rând", susţine Valentin Ilie, directorul executiv al companiei imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.



Sursa

4 June 2010