La Ploiesti s-a inregistrat cea mai drastica scadere a pretului mediu de tranzactie pentru locuintele vechi, -12,8%.

Mersul pietei imobiliare in orasele romanesti din prima liga (asa-zisii poli de dezvoltare) si a celor din „liga a doua", localitati cu populatie sub 150.000 de locuitori, a avut doua caracteristici.

In unele municipii in care, de regula, nu se intampla nimic, iar piata imobiliara era intepenita inca de dinainte de declansarea crizei, preturile la proprietati au ramas in mare parte neschimbate. Celelalte insa au beneficiat din plin de conjunctura economica locala favorabila pentru a-si conserva si chiar majora cotatiile imobilelor de vanzare.

Asa cum bine se stie deja, la nivel national, in majoritatea oraselor, s-au inregistrat evolutii negative ale pretu­rilor proprietatilor imobiliare in semes­trul I 2010 comparativ cu semes­trul II al anului trecut. Totusi, asa cum arata un raport intocmit de compania de consul­tanta Darian, exista o serie de orase care s-au comportat diferit, iar preturile pe anumite sectoare imobiliare au ramas constante. De cele mai multe ori, aceste abateri de la trendul national au fost determinate de factori locali. Spre exem­plu, in Pitesti tendinta de descendenta a preturilor s-a oprit pentru o scurta perioada de timp, avand in semestrul I din 2010 o dinamica aproape nula, conform indicelui DARIAN.

Acest indice reprezinta media preturilor de tranzac­tionare pentru locuintele situate in blocuri de apartamente calculata semes­trial. Indicele este exprimat in euro pe metru patrat util si are ca baza de pornire a calculului nu mai putin de 15.000 de tranzactii imobiliare la nivelul intregii tari. Se pare ca revitalizarea industriei auto din zona a contribuit atat la sus­tinerea economiei locale prin pro­ductie si export masiv, cat si la increderea an­ga­jatilor in stabilitatea locului de munca. In judetul Arges, rata somajului este destul de scazuta in randul persoanelor cu studii medii si supe­rioare, iar aceasta este patura demo­grafica cu putere de cumparare pe piata imobiliara. Pretul mediu de tranzac­tionare pentru primul semestru, in cazul apartamentelor vechi, a fost de 877 euro/mp, fiind al patrulea cel mai scump din zona Oltenia-Muntenia dupa Bucuresti (1.236 euro/mp), Ploiesti ( 977 euro/mp) si Craiova (907 euro/mp).

Totodata, Craiova, Pitesti si Drobeta-Turnu Severin sunt singurele orase din zona men­tio­nata in care preturile de tranzactionare au stagnat. Astfel, fata de semestrul anterior, piata locala a apartamentelor din mu­nicipiul Craiova nu a suferit modi­ficari majore in prima jumatate a acestui an, fapt datorat cu preponderenta unor cauze precum demararea productiei de automobile in Craiova (la finele anului 2009) si deschiderea de unitati de productie in judet si muni­cipiu a unor furnizori din industria productiei de automobile. Rata somajului la nivel de judet s-a redus in al doilea trimestru al anului 2010, pana la un nivel apropiat de cel din luna decembrie 2009 (diferenta fiind de 0,15 puncte procentuale). Prin urmare, la Craiova, ca si la Pitesti, exista un pic mai multa incredere in piata imobiliara, fapt care a avut influenta si asupra evolutiei preturilor proprietatilor imo­biliare.

Ploiesti, al patrulea cel mai scump la mp

Municipiul Ploiesti a inregistrat o scadere record a preturilor locuintelor vechi in primul semestru, conform datelor Darian. Astfel, potrivit sursei citate, pretul mediu la care s-a tranzac­tionat in prima jumatate de an a fost cu 12,8% mai mic comparativ cu semestrul anterior. Dupa cum am vazut la Ploiesti, pretul de tranzactionare a fost in primul semestru printre cele mai mari (972 euro/mp), situandu-se sub acest raport pe locul 4 la nivelul tarii, dupa Bucuresti (1.236 euro/mp), Constanta (1.070 euro/mp) si Cluj-Napoca (1.038 euro/mp), conform indicelui DARIAN.

In schimb, pe segmentul ansamblurilor rezi­den­tiale, orasul petrolistilor a in­registrat o evolutie nula. Aceasta pozitie Ploiestiul o datoreaza numarului mic de unitati locative noi date in folosinta. Proiectele de blocuri noi sunt putine, principalul si cel mai mare proiect din oras fiind cel dezvoltat de Adama in doua locatii, una in zona de nord a municipiului si una in zona de vest (in total 800 de unitati locative). Proiectele imobiliare au fost demarate in perioada 2008-2009 si au inceput a fi finalizate odata cu prima parte a anului 2010, estimandu-se ca vor fi date in folosinta la sfarsitul anului 2010/in­ceputul lui 2011.

 




Sursa

17 August 2010