Varianta aprobata de Guvern pentru "Prima Casa 2" ar putea fi o frana pentru investitiile in constructii noi daca se vor cumpara si locuinte ANL, pentru ca preturile scazute ale apartamentelor deja construite de ANL vor fi mai atractive decat ale celorlalte locuinte. Dezvoltatorii si producatorii de materiale de constructii spun ca astfel nu va fi incurajata constructia de locuinte noi.

sursa:lorylex.wordpress.comCreditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va fi garantat in limita a 60.000 de euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, inclusiv locuinte ANL, si a 70.000 de euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, inclusiv apartamente ANL, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 de euro, tot pentru case noi, potrivit modificarilor decise in sedinta de miercuri a Guvernului. 

"Guvernul face acum ceva ciudat si anuleaza scopul pentru care a fost creata compania ANL, si anume construirea de portofolii de locuinte destinate inchirierii pentru tineri. Practic, tot ce s-a creat in ultimiii 10-12 ani se anuleaza, mai ales ca locuintele ANL vor fi cumparate la preturi deja stabilite, care sunt la jumatate din valoarea investitiei initiale. Aceasta decizie contrazice orice politica sociala europeana in domeniul locuintei", afirma Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact.

 El sustine ca politica UE incurajeaza crearea de portofolii de locuinte construite de catre stat destinate tinerilor pentru inchirieri, dand exemplul Germaniei, unde 40% din locuinte sunt destinate inchirierii."Cred ca cererea va fi mai mare pentru programul Prima Casa anul acesta, pentru ca alte constructii nu sunt. Insa introducerea locuintelor ANL in acest program va pune o frana la constructia de locuinte noi", afirma Mihai Rohan, CEO al Carpatcement Holding.


Plafonul, prea mic

Rohan sustine ca plafonul de garantare pentru "Prima Casa" in acest an, de 700 mil. euro, este foarte putin fata de ceea ce ar trebui sa faca Guvernul pentru relansarea pietei constructiilor, iar formatul decis de Guvern va incuraja in special proiectele mici.
Noul format al programului permite crearea de asociatii, fara personalitate juridica, o conditie esentiala in cazul constructiilor in asociere fiind ca persoanele sa detina un teren in comun, fara sa fie necesar ca asocierea sa aiba o forma juridica.

"Cred ca aceste asociatii vor putea fi numarate pe degete, pentru ca este foarte putin probabil ca se vor asocia niste persoane fara personalitate juridica pentru a se inhama la o astfel de investitie, care dureaza cel putin un an", explica Pop. El sustine ca valoarea plafonului este foarte mica in comparatie cu cererea."In ultimele zile au fost rezolvate circa 140 de cereri pe zi, pentru ca procesul de analizare a dosarelor s-a redus foarte mult. Acest lucru arata ca exista cerere pentru locuinte."


 


Sursa

19 February 2010