Închisoarea Doftana, locul în care au fost închise personalităţi precum Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Nicolae Ceauşescu, este acum scoasă la vânzare. Primăria are în buget o gaură de 1,2 milioane euro, pe care nu are cum să o acopere. De altfel, nici dacă se va vinde monumentul, nu se va stinge datoria. La prima strigare, unde s-a cerut un preţ egal cu datoria, nu s-a vândut. Acum se ia în calcul vânzarea pentru mai puţin de un milion.

20790-201004143210largedoftana4.jpgIstoria penitenciarului Doftana a început în anul 1885, iar cei încarceraţi acolo au fost, în principal, deţinuţi politici, atât legionari cât şi comunişti, cu adevărat celebri fiind comuniştii Nicolae Ceauşescu (pentru numai câteva zile însă), Gheorghe Gheorghiu-Dej, Emil Bodnăraş şi legionarii Horia Sima şi Corneliu Zelea Codreanu. Din 1960 însă, închisoarea a fost transformată de către regimul comunist în muzeu, care ulterior a fost închis în 1990. Apoi locul s-a transformat în platou de filmare pentru celebrele filme ale lui Sergiu Nicolaescu. Din anul 2000 însă, penitenciarul devenit istorie - a fost lăsat în paragină şi invadat de hoţi. Acum, este o ruină, dar una valoroasă. Construcţia este ridicată pe un teren cu o suprafaţă totală de 11 hectare.

„Vindem, pentru că vrem să salvăm monumentul, care se distruge în fiecare zi. Pentru mine, ca primar, este rău şi greu. Pe de o parte, trebuie să asigur paza, să am grijă de toate, iar pe de altă parte, văd cum ceva valoros se distruge sub privirile mele.", spune, pentru IMOPEDIA.ro, Ilie Gheorghe, primarul din Doftana.

Primăria a renunţat rapid la preţul de 1,2 milioane euro. E prea mult.

Prima dată când s-a luat în calcul vânzarea monumentului, acesta a fost evaluat la 1,2 milioane euro. Este exact suma de care primăria are nevoie pentru a ieşi dintr-o situaţia financiară nefericită. Instituţia este îngropată în datorii.

„Banii veniţi după vânzare ne ajută foarte mult, căci primăria este împrumutată. Vechiul primar a împrumutat 1.2 milioane euro, ne acoperim măcar o parte din griji.", continuă primarul.

A existat chiar şi o intenţie de cumpărare, de la o firmă din Braşov, care vrea să transforme penitenciarul în spital privat. Negocierea s-a stins însă destul de repede, chiar dacă a fost vorba despre negociere directă. Concluzia trasă de oficiali a fost că preţul este prea mare, motiv pentru care acum urmează încă o rundă de evaluare pentru pământ şi palatul administrativ.

„Nu mizez pe nimeni şi nimic, să vedem cine vine. Eu nu am mai vorbit cu cei din Braşov de o lună. Avem o hârtie de la ei, depusă de circa 45 de zile, cam aşa, iar în momentul în care Consiliul hotărăşte sau se face proiectul de hotărâre, atunci discutăm. Oricum, milionul nu mai este valabil, vine altă evaluare. Dacă îl voia cineva la preţul acela, venea atunci.", continuă Ilie Gheorghe.

Proiectul de hotărâre se va face în luna septembrie. Oricum, oricui şi oricând se va vinde penitenciarul, el îşi va păstra caracterul de monument istoric.

CITEȘTE ȘI Niciun cumpărător pentru terenul lui Becali şi apartamentele lui Negoiţă. Fiscul le ieftineşte cu 25%


6 September 2011