Din toamna anului trecut, tranzacţiile imobiliare s-au blocat, iar în momentul de faţă jucătorul cel mai important din piaţă este reprezentat de segmentul chiriilor. Acest sector a început să ia avânt odată ce au fost introduse noile norme de creditare, iar proprietarii şi dezvoltatorii care nu au vrut să lase din preţ şi-au îndreptat locuinţele spre închiriere.

Închirierile domină piaţa imobiliară"Piaţa vânzărilor traversează în prezent o perioadă de blocaj, dar este de aşteptat ca această situaţie să nu dureze foarte mult, având în vedere că există deja o preocupare atât din partea bancherilor, cât şi din partea statului în acest sens. Până când vor fi luate măsuri în acest sens şi vor intra în vigoare, chiriile vor domina în continuare piaţa, dar nu trebuie să ne mai aşteptăm la o creştere a acestora", a declarat pentru Curierul Naţional directorul Neoland Real Estate, Costin Lazăr.

Potrivit lui Lazăr, anul acesta cererea de spaţii rezidenţiale pentru închiriere nu va fi cu mult mai mare decât în 2008. El a mai explicat că numărul celor care nu îşi permit o locuinţă nu va fi cu mult mai mare decât în acest an, pentru că deja bancherii caută soluţii pentru deblocarea creditelor şi există proiecte ale statului de susţinere a pieţei imobiliare.

Oficialul Neoland este de părere că închirierea locuinţelor este o soluţie provizorie pe care o adoptă pentru moment dezvoltatorii ce nu lasă din preţ. "În plus, nu trebuie să pierdem din vedere că, în România, chiria este privită ca o soluţie provizorie, majoritatea populaţiei preferând să facă un efort şi să cumpere o locuinţă", a afirmat Lazăr. El a mai precizat că în contextul stabilit mai sus, este de aşteptat ca în 2009 chiriile să înregistreze o uşoară scădere faţă de acest an pe toate categoriile de spaţii rezidenţiale.
2008, un an cu suişuri şi coborâşuri.

"Cea mai mare parte a acestei scăderi a apărut în ultima parte a anului, ca o consecinţă a reducerii apetitului pentru cheltuieli din partea populaţiei. În plus, numeroase companii care ofereau locuinţe angajaţilor din alte oraşe sau ţări şi-au revizuit cheltuielile, eventual şi-au restrâns activitatea".

Iar previziunile lui pentru anul acesta susţin faptul că tendinţa de scădere a chiriilor pe segmental de lux se va menţine. "Estimăm că scăderea va fi mai moderată decât în 2008. Trebuie ţinut cont de faptul că în general evoluţia chiriilor urmează evoluţia preţurilor la locuinţe. Atunci când scad preţurile la locuinţe, clienţii sunt mai degrabă orientaţi către achiziţie, decât spre chirie, astfel că scad şi chiriile", a estimat Lazăr.

"Oferta va continua să crească şi în următorul an, odată cu finalizarea altor proiecte rezidenţiale, echilibrând balanţa cerere-ofertă. Noile apartamente care intră şi vor intra în circuitul închirierii îşi vor pune amprenta şi asupra preţului, iar proprietarii vor fi nevoiţi să scadă preţul în prima fază cu acele procente acumulate în aceste ultime luni", a declarat în luna decembrie Oana Lungu, consultant în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox.

Companiile nu se mai înghesuie să închirieze spaţii de birouri

Şi în cazul chiriilor office situaţia a fost modificată într-un sens negativ de către criza financiară. Astfel, "a trecut vremea când pe piaţa românească spaţiile de birouri erau ocupate încă dinainte de a fi finalizată construcţia lor. În prezent există deja în piaţă un stoc considerabil de spaţii neocupate", a afirmat directorul Neoland.
În plus, majoritatea companiilor caută să îşi scadă cheltuielile de ocupare, astfel că cererea nu mai este la nivelul din anii anteriori.

Potrivit spuselor lui Lazăr, dacă la începutul acestui an chiria medie era în Bucureşti de circa 20 euro pe metru pătrat, în prezent acestea au scăzut la mai puţin de 15 euro pe metru pătrat, în unele cazuri.
Şi preţurile chiriilor office vor scădea, mai specifică Lazăr. "Este de aşteptat ca şi anul viitor acestea să scadă, respectiv să stagneze în cazul proiectelor de bună calitate", a declarat oficialul.

Câteva exemple de chirii valabile în momentul de faţă:

Vilă, Domenii, 1.500 euro
Vilă, Pipera, 1.500 euro
3 camere, Băneasa, bloc nou, 1.200 euro
3 camere, Moşilor, 800 euro
3 camere, Militari, 600 euro
2 camere, Ştefan cel Mare, 500 euro
2 camere, Unirii, 750 euro
Garsonieră, Piaţa Muncii, 400 euro
Garsonieră, Piaţa Victoriei, 500 euro
 

Sursa

15 January 2009