Sunt tot mai puţini americani care îşi permit să îşi cumpere o locuinţă în actualele condiţii economice. Iar specialiştii semnalează o nouă problemă în piaţa imobiliară: în ultimul timp este din ce în ce mai greu să găseşti o locuinţă bună de închiriat la un preţ accesibil.

17904-sua.jpgCoşul zilnic este tot mai scump în Statele Unite ceea ce face ca traiul să fie tot mai dificil, mai ales pentru americanii cei care sunt nevoiţi să stea în chirie. Un studiu realizat de Joint Center for Housing Studies din cadrul Harvard University arată că numărul chiriaşilor care dau mai bine de jumătate din venituri pe cheltuielile curente a crescut puternic, ajungând la niveluri record.

Unul din patru chiriaşi cheltuieşte salariul pe chirie şi plata utilităţilor, susţine aceeaşi analiză, ceea ce înseamnă aproape 10 milioane de gospodării. În acest caz erau până acum numai cei cu venituri sub medie, dar în ultimul deceniu s-a dublat numărul americanilor care au venituri peste medie, locuiesc cu chirie şi se confruntă cu o situaţie dificilă similară celor cu salarii mai mici. Procentul acestora a ajuns la 7,5%.

Acest lucru se datorează în mare parte creşterii costurilor curente şi a micşorării veniturilor, precum şi a creşterii numărului celor care sunt nevoiţi să stea în chirie. Dar ce a determinat această creştere a cererii pe piaţa închirierilor? Pe lângă tinerii care decid să nu mai stea cu părinţii şi merg în chirie au venit şi salariaţii de peste 30 de ani care nu îşi mai permit astăzi să îşi cumpere o locuinţă, aşa cum obişnuiau înainte de criză. Acestora li se mai adaugă şi cei care şi-au pierdut casele în urma executărilor silite din ultimii trei ani.

„În ultima decadă, chiriile au crescut ceea ce face ca acestea să nu mai fie la fel de accesibile ca altă dată. Iar aceste probleme se resimt tot mai puternic în bugetul lunar, în buzunarul chiriaşului" spune Eric Belsky, managing director la Harvard Joint Center for Housing Studies.

26% dintre cei care locuiesc cu chirie au alocat între 30% şi 50% din salariul lunar pe cheltuielile curente legate de cămin. Dacă acum zece ani doar 9% dintre americanii din clasa de mijloc plăteau aşa mult pe chirie şi costurile adiacente, astăzi unul din cinci chiriaşi alocă această sumă lunar. Un american cu venituri medii câştigă între 42.000 şi 63.000 dolari/an.

Şi ca scenariul să fie pe deplin chinuitor pentru cei care nu au casa lor, pe piaţa chiriilor din Statele Unite s-a micşorat oferta de locuinţe accesibile. Aproape 12% dintre proprietăţile scoase la închiriat la preţuri mici în 1999 au fost demolate sau scoase din uz până în 2009. Şi sunt foarte puţine clădiri cu apartamente multi-familiale construite după criza imobiliară.

„Aceasta ofertă care se micşorează nu se potriveşte cu cererea în creştere. Patru milioane de oameni stau cu chirie în 2010, în plus faţă de 2005" Eric Belsky, managing director la Harvard Joint Center for Housing Studies.


4 May 2011