Peste 98% dintre locuințele din Manhattan sunt închiriate, în mod constant. Să găsești un apartament, în cel mai dens populat cartier al New Yorkului, poate fi mai greu decât să oprești un taxi, pe vreme ploioasă, notează presă de peste Ocean. Cu toate că se înregistrează o creștere a numărului de locuri de muncă, cei vizați pentru aceste joburi nu își pot permite să locuiască în Big Apple, ceea ce, într-un final, va duce la un blocaj.

37462-manhattan.jpgConsiderat a fi centrul economic și cultural al Statelor Unite ale Americii, Manhattan este cel mai dens populat cartier la New Yorkului – pe o suprafață de 59 kilometri pătrați, locuiesc peste 1,6 milioane oameni. Mai mult, într-o zi normală de lucru, numărul persoanelor se apropie de 4 milioane, transformând Manhattanul într-un adevărat furnicar uman. Nu este deci de mirare că o operațiune banală în alte orașe, precum închirierea unui apartament, devine aici o adevărată bătaie de cap.

Pe piața chiriilor rezidențiale, rata de neocupare a coborât până la 1,65%, în luna mai a acestui an, potrivit unui raport realizat de compania de evaluare imobiliară Miller Samuel. Altfel spus, peste 98% dintre locuințele din Manhattan sunt indisponibile, având un chiriaș în mod constant. Totodată, chiria mediană a ajuns la 3.380 dolari/lună.

Prețul în continuă creștere al locuințelor creează tensiuni între proprietari și chiriași – atunci când pretențiile financiare urcă, clienții au tendința să refuze oferta și să se uite în alte părți. Însă locuințele nu sunt cu mult mai accesibile din punct de vedere financiar nici pentru chiriașii din alte cartiere new-york-eze: în Brooklyn, chiria mediană este de 2.933 dolari/lună, în timp ce în Queens, prețul este de 2.597 dolari/lună.

„Observăm o creștere a numărului de joburi, există activitate intensă în zonă. Însă pentru aceste locuri de muncă scoase pe piață, este nevoie de oameni care nu își pot permite să plătească chiriile acestea exorbitante. Noile proiecte rezidențiale din Queens sau Brooklyn sunt cu locuințe oferite spre vânzare, nu spre închiriere, ceea ce va duce la mărirea deficitului pe acest segment. În același timp, prețul terenurilor a urcat atât de mult, încât proiectele pentru închiriere nici nu pot intra în calcul”, a explicat pentru CNN Jonathan Miller, președintele Miller Samuel.

Costurile mari și oferta extrem de limitată fac ca închirierea unei locuințe în New York să devină aproape imposibilă, iar specialiștii subliniază că o depresurizarea a prețurilor nu pare să apară prea curând. Totodată, aceștia semnalizează că este o problemă complexă, deoarece un oraș nu își poate continua dezvoltarea, dar noii-veniți nu își pot permite să locuiască în el.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

17 June 2015