Ineputul sfarsitului pentru speculatorii imobiliariDaca in toata aceasta situatie complicata de pe pietele financiare exista si o parte buna (pentru ca, orice ar fi, paharul are si o parte plina) aceea se refera la scaderea preturilor de pe piata imobiliara.

Ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca in Romania preturile caselor si apartamentelor o luasera razna, fara nicio legatura cu ritmul si nivelul general de dezvoltare al tarii.

Chiar daca veniturile populatiei au crescut in ultimii ani, ritmul de crestere al preturilor imobilelor depasea cu mult pe acela al veniturilor.

Fara sa ne ascundem dupa cuvinte, trebuie spus ca piata imobiliara autohtona incapuse pe mana speculatorilor, care dictau preturile.

Dezvoltatorii erau multumiti cu faptul ca isi vindeau, inca din faza de proiect in unele cazuri, imobilele, iar cei care cumparau cate, 10, 20, 50 sau chiar 100 de apartamente le revindeau apoi celor care se bagau datori pe viata la banci cu adaosuri de 20, 30 sau poate chiar si 40%.

Uneori, pentru ca lacomia iti intuneca judecata si uiti o regula de aur a speculatiilor, respectiv sa nu pui toate ouale in acelasi cos, acesti speculatori nu se multumeau cu profitul urias astfel obtinut asa incat au contractat credite destul de mari garantand cu imobilele pe care urma sa le cumpere.

Acum piata a dat o palma rasunatoare acestor speculanti sau speculatori, cum preferati, asa incat s-a ajuns la un fel de criza subprime.

Mai exact, piata e blocata, aproape nimeni nu mai cumpara, speculatorii au ramas cu apartamentele nevandute, vin scadentele la creditele contractate pe care nu le mai pot plati iar bancile se trezesc in brate cu niste apartamente pe care nu le vrea nimeni (de fapt, pe care nimeni nu si le mai poate permite) si a caror valoare a scazut sub cea la care au fost evaluate astfel incat inregistreaza pierderi.

Acest scenariu nu este doar o fictiune, lucrurile chiar se petrec in felul acesta. Din fericire, spre deosebire de Statele Unite, numarul celor care au speculat pe imobiliare si au pierdut este totusi mic astfel incat posibilele pierderi ale bancilor sunt totusi suportabile.

Totusi, daca bancile isi pot permite sa mai si piarda, pentru ca oricum au de unde, speculatorii au cam intrat in panica.

Daca in urma cu o luna, doua, discutiile despre o posibila criza pe piata imobiliara erau taxate drept exagerarii de catre unii asa-zisi analisti, acum chiar se intampla, chiar nu mai este o gluma.

Ultima gaselnita in materie de imobiliare o reprezinta vanzarea apartamentelor fara finisaje, pentru a reduce pretul de vanzare.

Altii dau gratis locul de parcare, care altadata era vandut cu 15000-17.000 de euro (avem, astfel, inca o imagine despre cat de mult au castigat acesti speculatori) sau chiar si o masina in valoare de 20.0000 de euro, nu spunem marca sa nu facem reclama!

In acest context, dupa vanzarea fara finisaje ar putea urma vanzarea apartamentelor fara usi, apoi fara ferestre iar in final vanzarea fara pereti, fara tavan si fara podea la doar 500 euro/mp. Ar fi un adevarat chilipir avand in vedere la cat ajunsesera apartamentele in Romania!

Conform unei analize aparute in ultimul numar al revistei Capital, scaderea preturilor locuintelor este o certitudine nu doar in Bucuresti, ci si in provincie. Analistii imobiliari afirma ca tendinta de scadere este ireversibila.

„Pe piata sunt putine tranzactii si e firesc ca preturile sa mai coboare. Apartamentele vechi nu se vor mai vinde la valorile de la sfarsitul anului trecut. E foarte greu de crezut ca ele vor mai creste intr-un viitor previzibil. Deja sunt scaderi de 15%-20%, iar tendinta se pastreaza", descrie situatia Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).Nu se stie unde se va opri scaderea pietei imobiliare dar un lucru e cert: speculatorii vor avea viata grea in perioada urmatoare.

30 November 2008