După trei ani de aşteptări, lucrările de construcţie ale centrului comercial ParkLake Plaza, de pe fosta baza Spartac din Titan, vor fi demarate în această toamnă.

20187-parlake_plaza_28448100.jpgInvestiţia anunţată acum trei ani a fost de 600 de milioane de euro, însă proiectul a fost regândit după problemele juridice întâmpinate. Noul mall include trei niveluri principale, faţă de cinci câte erau planificate iniţial, cu un spaţiu total de 79.000 de mp închiriabili, cu 40% mai puţin.

Acum, centrul comercial necesită investiţii de 250 de mil. euro. În prezent, sunt în derulare toate activităţile de pregătire pentru începerea lucrărilor. Termenul avut în vedere pentru începerea construcţiei este sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie 2011.

"Relansarea economică a României prognozată pentru perioada următoare precum şi semnalele pozitive primite de la viitorii chiriaşi ai ParkLake Plaza ne-au convins încă o dată de necesitatea începerii cât mai rapide a construcţiei centrului comercial. Am fost şi suntem încrezători în succesul acestui proiect, iar toate îmbunătăţirile aduse conceptului ne îndreptăţesc să credem că vom aduce pe piaţa românească un proiect ce va satisface toate nevoile de cumpărături şi petrecere a timpului liber pentru locuitorii sectorului 3", a declarat pentru MONEY.ro, Monica Alexandru, repreprezentantul Caelum România.

În prezent, 60% din suprafaţa totală este deja închiriată sau preînchiriată şi sunt discuţii avansate cu toate marile branduri de renumie prezente pe piaţa din România, precum H&M, Inditex, C&A. În plus, mixul de chiriaşi va fi completat cu nume noi, absente de pe piaţa românească, dar care au înţeles potenţialul României.

Caelum Development a intrat pe piaţa românească în 2006, când a cumpărat un teren 8,2 hectare în apropierea Parcului Titan din sectorul 3. În 2009, grupul a obţinut permisiunea de a construi un centru comercial şi recreativ cu cinci etaje şi o suprafaţă de 110.000 mp închiriabili, dar de atunci proiectul a fost refăcut şi prevede acum o suprafaţă închiriabilă de 79.000 mp.

Capitala mallurilor

Alte două malluri sunt încă în faşă, iar lucrările de construcţie ar putea fi demarate anul acesta sau anul viitor. Este vorba de Mega Mall, care va fi amplasat pe terenul fostei fabrici Electroaparataj şi încă unul, pe terenul fostei platforme Helitube din Colentina. AFI Europe, care a dezvoltat AFI Palace Cotroceni, a anunţat de asemenea că va construi mallul de pe platforma Laromet. Acelaşi anunţ a fost făcut şi de companiile CD Capital Partners şi Benevo Capital Corporation, care spuneau la sfârşitul anului trecut că au obţinut un PUZ (plan urbanistic zonal) pentru construcţia unui mall de 150 de mil. euro în locul fabricii de textile Dacia.

De asemenea, anul acesta va fi finalizat parcul de retail al celui mai mare mall din România - The Colosseum, la Chitila.

În prezent, în Capitală sunt 14 malluri, dacă este să includem şi Jolie Ville şi Mario Plaza. Ultimul centru comercial inaugurat în Bucureşti a fost Sun Plaza din Berceni, în primăvara anului viitor.


Sursa

5 August 2011