Posesor al unor terenuri in zone bune sau concurate de proiecte in faze mai avansate de dezvoltare, AFI Europe grabeste inceperea lucrarilor la centrele comerciale din Ploiesti, Bucuresti si Arad. Termenul de finalizare este 2012, iar investitiile totalizeaza 130 mil. euro.

16287-24.jpgAlte trei noi proiecte de centre comerciale, a caror constructie a avut in ultimii ani data de incepere incerta, vor intra sub contractul unor antreprenori de constructii pe parcursul acestui an. Compania AFI Europe, care avea deja pregatite terenurile, vrea sa inceapa in acest an constructia centrelor comerciale la Ploiesti, in zona Bucurestii Noi (din Bucuresti) si posibil la Arad, investitiile totalizand 130 de milioane de euro. Toate proiectele de retail au ca termen de finalizare sfarsitul anului 2012, iar cladirea de birouri jumatatea aceluiasi an. Anumite etape, cum ar fi parcurile de retail, ar putea fi date in folosinta chiar in acest an. La Ploiesti, AFI detine 4 hectare de teren, pe care vrea sa dezvolte un centru comercial cu o suprafata inchiriabila de 29.000 mp. AFI Palace Ploiesti va fi localizat la aproximativ 850 de metri de Primaria orasului Ploiesti si va contine un hipermarket, ancore si magazine, iar in completarea parcului de retail va fi construita o cladire de birouri de 10.000 mp. Pentru acest proiect, investitia se ridica la 35 de milioane de euro.

Fostul Laromet

Proiectul din Bucurestii Noi, construit pe tere­nul fostei fabrici Laromet, va avea o suprafata con­struita de 78.600 de metri patrati si va cuprinde un centru comercial, spatii de tip boxes si un hiper­market. „Finalizarea proiectului este prevazu­ta pen­tru sfarsitul anului 2012, dar parcul de retail (exclusiv mallul - n.r.) ar putea sa fie deschis mai de­vreme, la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2012", a declarat Israel Visel, Mall Manager Mega Fun. Pe langa spatiile de retail, pe o parte din tere­nul din Bucurestii Noi este prevazuta si constructia a 1.780 de apartamente, dar si a unor spatii de birouri. Visel este increzator ca proiectul concurent, Colosseum (construit in prezent in cartierul vecin, Chitila), nu va reprezenta o amenintare reala pen­tru AFI Palace B. Noi. „Sansa de succes a unui cen­tru comercial nu sta in marime, ci in conceptul care este la baza dezvoltarii proiectului", adauga Israel Visel.

Dar daca proiectul din Bucurestii Noi va fi con­curat de un mall (Colosseum) aflat in con­structie la o distanta de cateva statii de autobuz, in Arad amplasarea parcelei detinute de AFI Europe i-a obligat la o solutie mai rar intalnita pe o piata atat de concurentiala precum cea a centrelor comer­ciale. Terenul de trei hectare pregatit pentru un shopping mall la Arad se afla gard in gard cu un alt proiect similar deschis anul trecut in oras, Atrium Center. „Am decis impreuna cu Atrium ca, in loc sa ne concuram, mai bine ne completam. Astfel, vom face magazine stradale in loc de un centru, o uni­tate de bricolaj si mai multe magazine de tip boxes. Vom incerca, de asemenea, sa legam cele doua pro­iecte printr-un pod, iar deciziile vor fi coordonate de ambele companii", a explicat Visel. Pentru pro­iectul din Arad, bugetul alocat este de 35 de mi­lioane de euro.

Trei inaugurari anul trecut

Cele trei noi centre comerciale se adauga astfel unei liste cu malluri care se afla in prezent in constructie (vezi tabelul). In toata tara s-au deschis in 2010 doar trei centre comerciale noi, stocul total ajungand astfel la 1,35 mil. mp, reprezentand o crestere de 12% fata de sfarsitul anului 2009. Aceasta este cea mai modesta crestere anuala a stocului de centre comerciale din 2002 si pana in prezent.


Sursa

2 February 2011