După patru ani de la avizarea documentației pentru restaurarea și consolidarea Cazinoului din Constanța, Guvernul României a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea acestor lucrări.

42393-cazino_constanta_1.jpgAstfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau va putea găzdui din nou evenimente culturale și de divertisment de anvergură internațională, având în vedere că beneficiază de o sală multifuncțională cu 200 de locuri și de o sală de festivități cu 150 de locuri.

„Durata estimativă pentru realizarea proiectului este de 30 de luni (trei luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin Compania Națională de Investiții (CNI), iar valoarea totală estimată a investiției este de 111.553.449,35 lei (cu TVA)”, anunță MDRAP.

Lucrările vizează consolidarea și restaurarea interiorului cazinoului (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a elementelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

Față de documentația avizată inițial, în anul 2015, principalele modificări vizează:

•           reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a orașului și pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturală și istorică excepțională;

•           adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare;

•           revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal și vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 – 2018;

•           actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu.

Situat pe faleza din Constanța, cazinoul a fost construit în anul 1909 și a fost inaugurat în 1910. De-a lungul timpului, dreptul de proprietate asupra imobilului a aparținut mai multor instituții (Litoral S.A., Primăria Constanței, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului etc.), însă niciuna nu și-a dat interesul pentru reabilitarea cazinoului, care este inclus pe lista monumentelor istorice, întocmită de Ministerul Culturii și Cultelor.

 

9 May 2019